Cartea are dimensiuni impresionante, având o grosime de 22,1 centimetri, are 310 pagini şi cântăreşte aproape 75 de kilograme. Legenda spune că manuscrisul a fost creat de un călugăr care şi-a încălcat jurământul atunci când a fost ameninţat cu moartea. Acesta trebuia să scrie o carte care să cuprindă toată cunoaşterea umană şi acest lucru într-o singură noapte. Călugărul a cerut ajutorul diavolului.

Acesta a putut termina într-o noapte, dar diavolul şi-a lăsat amprenta în carte prin ilustrarea unui portret de o pagină care îl reprezenta. Din acest motiv, cartea mai este numită şi Biblia Diavolului, potrivit The Vintage News.

Conform analizelor specialiştilor, a fost nevoie de mai mult de o singură noapte pentru a termina manuscrisul, dar lucrarea a fost realizată de o singură mână. Autorul anonim din Boemia secolului al XIII-lea şi-a petrecut întreaga viaţă de adult scriind manuscrisul.

Codex-ul se doreşte a fi o carte istorică, incluzând scrieri de istoricul roman Flavius Josephus din primul secol e.n., o enciclopedie de secol VII scrisă de St. Isidor al Seviliei şi Cronicile Boemiei, scrisă de un călugăr ceh cunoscut sub numele de Cosmas ,care a trăit între anii 1045 şi 1125. Alte texte scurte de medicină completează volumul.

Portretul Diavolului rămâne trăsătura principală a cărţii. Desenul este interesant prin prisma dimensiunii sale, fiindu-i destinată o pagină pe care o ocupă pe jumătate.

Codex-ul nu mai poate fi văzut de publicul larg. Manuscriptul a fost ţinut în Stockholm, dar a fost înapoiat în Praga în 2007, unde a stat un an. Din 2009, se găseşte din nou în Suedia.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4


EXCLUSIV/ Legătură indestructibilă dincolo de moarte. Andreea Berecleanu: “Îl visez pe tata foarte des, în fiecare noapte aproape!”


 

Urmărește-ne pe Google News