Vrânceanul își trăiește bătrânețile în Biliești, o comună în care confecționarea obiectelor din papură era un obicei de sute de ani. Nicolae Chiticar spune că a rămas singurul meșter care mai știe să împletească papura. Cuprins de nostalgie, povestește că, pe când era copil, sătenii culegeau stuful de pe marginea Siretului. Mulți vindeau pălăriile, coșurile și rogojinile în târguri și câștigau câștigau bani frumoși ca să-și trimită copiii la școală. Acum, obieceiul, dar și meșterii aproape că au dispărut, scrie Ziarul de Vrancea.

Nicolae Chiticar se încăpăţânează să ducă tradiţia mai departe. A învățat să împletească papura de când avea cinci ani și, după ce a lucrat o viață în construcții, și-a propus ca la pensie să transforme în artă obiceiul strămoșesc.

„Nu mai lucrează nimeni, s-au boierit, uni s-au boierit, alţii au murit”, a spus meşterul.

Pensionarul se bucură pentru că mai mulți copii din sat vor să-i calce pe urme. După școală, băieții vin în gospodăria lui Nicolae Chiticar ca să învețe cum să realizeze pălării sau rogojini din stuf.

„M-ar bucura, sigur, ca să rămână ceva pe urma mea. Nu e o muncă grea, e o treabă iscusită”, a mărturisit meșterul vrâncean.

Meșterul din Vrancea care mai face din stuf obiecte artizanale

Gabriel este elev la Şcoala Gimnaziala din Bilieşti și visează să devină pompier. Spune că ar lucra papura, dar numai în timpul liber. Băiețelul, dar și ceilalți ucenici, sunt fascinați de „minunile” pe care le face nenea Nicolae cu mâinile lui dibace.

„Faptul că elevii sunt interesaţi, ne-a convins să demarăm împreună un proiect. Domnul Chiticar o să vină la şcoală, unde o să ne împărtăşească  din tainele împletiturilor şi o să-i înveţe, să  vadă şi copiii ce lucruri frumoase  pot face cu mâinile lor”, a precizat profesor Constanţa  Micu, de la Şcoala Gimnazială nr.1. Bilieşti.

Nicolae Chiticar lucrează 10 ore pentru un singur coș de cumpărături. În schimb, confecționarea unei pălării pe care bărbații o poartă la pescuit poate dura chiar și trei zile. Meșterul vrâncean face și coșulețe pentru fructe, preşuri pentru baie pe care le vinde cu doar cinci lei bucata.

„Reporter: Se câştigă? Cel mult 100 lei pe săptămână. Alteori nu se vinde…,  nu mai cumpără lumea, e fodulă! Tineretul de azi  s-a emancipat, nu mai vrea să facă ce s-a făcut. Le-a mai intrat  în cap şi plecatul ăsta, în Italia…”, a precizat meșterul.

Bărbatul nu şi-a pierdut speranţa. Petrece ore bune în mijlocul elevilor pe care vrea neapărat să-i învețe tainele papurii.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

sursă foto: Ziarul de Vrancea

Urmărește-ne pe Google News