În primul rând, nu uita cele trei reguli de aur: etichetează alimentele pe care vrei să le congelezi (data, ce conţin şi gramajul), nu recongela un aliment congelat o dată şi decongelează în frigider.

Iată care sunt alimentele care nu se congelează:

  • ouăle crude în coajă nu suportă congelarea, fiindcă o dată îngheţate, vor exploda, prin mărirea volumului. Dar poţi congela o omletă sau poţi pune albuşul în recipiente pentru congelat. Le poţi folosi apoi pentru bezele.
  • cartofii, morcovii, ţelina. Ca şi toate legumele şi fructele foarte bogate în apă prin congelare şi decongelare devin moi. La fel pepenele, roşiile, salata, castraveţii, andivele, ridichiile, strugurii etc. Dacă însă le fierbi puţin înainte (câteva minute în apă clocotită), poţi congela cartofii, morcovii.
  • brânzeturile proaspete (ricotta, feta, mozzarella), ca şi cele din pastă moale brie, camembert). Umiditatea în exces le face de nemâncat prin schimbarea gustului şi a aspectului.
  • Prin congelare textura iaurtului devine lichidă şi zgrunţuroasă. Se pot folosi doar pentru o prăjitură cu iaurt, nu şi pentru a fi mâncate ca atare.
  • În timp ce carnea suportă o congelare perfectă, nu acelaşi lucru îl putem spune despre organe (creier, ficat, rinichi), pentru simplul fapt că această operaţiune le alterează savoarea şi aspectul. Dar, le poţi congela după ce le-ai gătit.
  • alimentele prăjite nu se congelează pentru că îşi pierd din gust şi textură.
  • maioneza, ketchup-ul, muştarul nu se congelează. Maioneza se taie şi îşi pierde textura onctuoasă. Celelalte două îşi pierd gustul.
  • midii, soici şi stridii. Nu le congela în cochilii. Fără acestea le poţi congela, dar trebuie întâi să le cureţi bine şi cel mai bine să le dai în fiert mai întâi.
  • alte alimente: nu congela orezul, pastele, grişul dacă mai întâi nu le-ai fiert. Nici făina, uleiurile vegetale, măslinele și cacaoa.

Urmărește-ne pe Google News