• Agenția japoneză de meteorologie a anunțat inițial o magnitudine de 7,5 pe care a revizuit-o apoi la 7,7. Institutul american de geologie USGS a estimat magnitudinea de moment la 7,4, iar adâncimea seismului la 34,8 km, iar administraţia meteorologică centrală din Taiwan a anunţat că magnitudinea cutremurului a fost de 7,2.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Au fost înregistrate 29 de replici

Până în prezent au avut loc 29 de replici cu magnitudinea mai mare de 4 în apropierea epicentrului cutremurului din estul Taiwanului, potrivit United States Geological Survey (USGS), transmite CNN.

  • O replică a fost de peste 6,
  • 13 au avut o magnitudine de 5 sau mai mare,
  • 14 au fost peste 4.
03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Numărul răniților a ajuns la cel puțin 930

Cel puțin 934 de persoane au fost rănite în urma cutremurului, a anunțat Agenția Națională de Pompieri din Taiwan, precizând că bilanțul morților rămâne același – nouă persoane, relatează CNN.

Totodată, 75 de persoane blocate în diferite tuneluri din comitatul Hualien au fost toate salvate de către echipele de intervenție, au mai precizat autoritățile.

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Spitalele din orașul Taipei funcționează normal, în ciuda avariilor suferite

Unitățile medicale din capitala Taiwanului funcționează normal, deși au fost avariate de cutremurul de miercuri, potrivit guvernului municipal, citat de CNN.

Cel puțin șapte spitale din oraș au suferit unele pagube structurale, inclusiv „gresie căzută, tavane parțial căzute, crăpături în pereți și întreruperi de electricitate”, au transmis autoritățile.

„Toate spitalele funcționează în normal, cu excepția Spitalului General Tri-Service Songshan Branch, care a suspendat temporar serviciile din cauza întreruperilor de energie electrică, a tavanelor căzute și a scurgerilor de apă”, se precizează într-o declarație a guvernului municipal.

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Mărturii ale taiwanezilor despre seismul de miercuri dimineață

Traiwanezi, citați de presa internațională, povestesc că sesimul produs miercuri dimineață părea inițial unul slab, însă a crescut treptat în intensitate. Unora, le-a amintit de cutremurul puternic din urmă cu 25 de ani, când peste 2.000 de oameni au murit.

Ocean Tsai, un locuitor din Hualien, comitatul de pe coasta estică a insulei, unde a fost înregistrat epicentrul cutremurului, a declarat pentru BBC că este obișnuit cu seismele și că la început a crezut că a fost unul minor, dar apoi, brusc, la mijloc și în etapele ulterioare, „a devenit violent”.

Christine Lu, o antreprenoare taiwanezo-americană, a fost surprinsă de cutremur în camera sa de hotel din Taipei.

„Eram cu fiul meu adolescent, care este pentru prima dată în Taiwan. Suntem din Los Angeles, unde cutremurele sunt frecvente, așa că la început m-am întors spre el și i-am spus: «Acesta este primul tău cutremur în Taiwan», și am crezut că va fi unul mic. Dar nu s-a oprit și a devenit mai puternic. Așa că, la un moment dat, am sărit amândoi de pe pat pentru a ne băga sub un birou sau sub ușă, dar apoi s-a oprit”, a declarat femeia pentru Al Jazeera.

Lui Stacy Liu, o fostă ingineră devenită profesoară de chineză, cutremurul de miercuri dimineață i-a adus aminte de seismul puternic din 1999.

„Eram speriată. Simțeam că lucrurile înfricoșătoare se vor întâmpla din nou, pentru că am trecut prin 1999, așa că știu cât de înfricoșător poate fi. Am scos căștile (de construcții), am pregătit porcușorii de Guineea și am pus niște apă și gustări sub masă în caz că se întâmpla ceva nebunesc”, relatează fosta ingineră.

Mai multe detalii: „Suntem obișnuiți cu cutremurele, dar acesta a fost deosebit de înfricoșător”. Mărturiile taiwanezilor după seismul de peste 7 grade

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Peste 120 de oameni blocați în urma cutremurului

Autoritățile taiwaneze au confirmat că, în total, se știe că 127 de persoane sunt blocate în urma cutremurului, notează BBC.

Dintre acestea, 77 sunt blocate în tunelurile Jinwen și Qingshui, aflate sub munți în comitatul Hualien, spun pompierii.

Celelalte 50 de persoane sunt blocate în patru microbuze care călătoreau din centrul orașului Hualien către parcul național Taroko, aflat în apropiere.

După ce cutremurul de miercuri dimineață a pus la pământ rețelele telefonice, autoritățile din Taiwan au pierdut legătura cu cele 50 de persoane din microbuze, a anunțat Agenția Națională de pompieri, citată de The Guardian.

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Bilanțul deceselor crește din nou

Cel puțin nouă oameni au murit în urma cutremurului din Taiwan, a anunțat guvernul într-o nouă actualizare a situației, relatează The New York Times și BBC.

În același timp, 882 au fost rănite, iar în comitatul Hualien 131 de persoane au rămas blocate, a transmis departamentul de pompieri din Taiwan.

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Peste 100 de replici la cutremurul de miercuri dimineață

Până miercuri, la ora locală 15:00 (10:00 ora României), au fost înregistrate 101 replici, a anunțat Centrului Central de Operațiuni de Urgență din Taiwan, relatează BBC.

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Cetățeni străini blocați în Taiwan după cutremur

Cel puțin patru cetățeni străini sunt blocați în Taiwan după ce insula a fost lovită miercuri de cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani, a anunțat Agenția Națională de Pompieri, citată de CNN.

Doi cetățeni canadieni se numără printre cele 12 persoane blocate în defileul Taroko, o populară destinație turistică din comitatul Hualien, unde a fost înregistrat epicentrul seismului.

Cele 12 persoane așteaptă să fie salvate pe Shakadang Trail, o pasarelă aflată de-a lungul apei, în apropierea intrării în canion.

De asemenea, doi cetățeni germani sunt blocați într-un tunel de pe autostrada Suhua de pe coasta de est a insulei. Grav avariată în urma seismului, autostrada a fost închisă.

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Trei dintre persoanele care au murit făceau drumeții în defileul Taroko Gorge, o destinație turistică populară

Cele trei persoane au fost lovite de stânci căzute în timp ce se aflau în drumeție pe traseul Dekalun Trail din Taroko Gorge, un canion accidentat cu pereți de marmură renumit pentru frumusețea sa, în comitatul Hualien, epicentrul cutremurului, a anunțat Agenția Națională de Pompieri, relatează CNN.

Printre persoanele decedate se numără și un șofer de camion care a fost lovit de pietre căzute în afara unui tunel de pe autostrada Suhua, care șerpuiește de-a lungul stâncilor abrupte de pe coasta de est a Taiwanului și care a fost grav avariată în urma cutremurului.

O secțiune a drumului din afara tunelului s-a prăbușit, au transmis eleviziunile locale, în timp ce întreaga autostradă a fost închisă.

Cel mai recent bilanț anunțat de autorități indică șapte morți și 736 de răniți.

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Bilanțul deceselor a crescut la șapte

Șapte oameni și-au pierdut viața în urma cutremurului din Taiwan, potrivit celui mai recent bilanț anunțat de Agenția Națională de Pompieri a țării, relatează BBC.

Anterior, autoritățile au anunțat că peste 700 de persoane au fost rănite.

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Peste 100 de clădiri avariate în Taiwan

Pe întreaga insulă Taiwan, cel puțin 125 de clădiri au sufeit avarii în urma cutremurului de peste 7 grade magnitudine produs miercuri, a anunțat Agenția Națională de Pompieri, citată de CNN.

Aproximativ jumătate dintre clădirile avariate se află în comitatul Hualien, în apropiere de epicentrul sesimului, au precizat oficialii locali.

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Peste 700 de răniți. 77 de persoane au rămas blocate, anunță guvernul din Taiwan

Guvernul taiwanez a anunțat miercuri că 711 persoane au fost rănite în urma cutremurului și că 77 au rămas blocate, relatază CNN și The Guardian.

Bilanțul deceselor a rămas neschimbat, au precizat autoritățile. Patru oameni și-au pierdut viața din cauza sesismului.

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Japonia și China anunță că sunt gata să sprijine Taiwanul

Japonia este pregătită să ofere sprijin „prietenului său important” Taiwan, în urma cutremurului puternic de miercuri, a declarat premierul Fumio Kishida, relaetază CNN.

Într-o postare pe rețeaua X, fostul Twitter, oficialul nipon a afirmat că „amintirea mâinii calde de ajutor a Taiwanului atunci când a avut loc Marele Cutremur din estul Japoniei în 2011 este încă proaspătă. De asemenea, am simțit din nou căldura Taiwanului atunci când a avut loc cutremurul din Noto la începutul acestui an”.

„Taiwan, prietenul nostru important, apreciem sincer ajutorul acordat de fiecare dată. Acum, vecinul nostru insular se confruntă cu o situație dificilă; Japonia este dispusă să ajute Taiwanul cu orice este necesar”, a spus Fumio Kishida.

Și Beijingul, care revendică Taiwanul ca teritoriu propriu, a transmis, prin vocea purtătoarei de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri cu Taiwan, Zhu Fenglian, că oferă ajutor insulei.

„Părțile relevante din China continentală au fost foarte îngrijorate și își exprimă sincerele condoleanțe compatrioților taiwanezi afectați de dezastru”, a declarat Zhu.

Beijingul va „acorda o atenție deosebită dezastrului și urmărilor acestuia și este dispus să ofere asistență pentru ajutor în caz de dezastru”, a mai transmis purtătoarea de cuvânt.

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

26 de clădiri s-au „înclinat sau prăbușit”

Agenția Națională de Pompieri din Taiwan a declarat că 26 de clădiri au fost raportate ca fiind „înclinate sau prăbușite” în urma cutremurului, fără să ofere detalii despre locul în care se află respectivele construcții, relatează The Guardian.

https://twitter.com/stevejang/status/1775339898079502386?ref_src=twsrc%5Etfw

Mai multe detalii: Cutremur în Taiwan. Imagini cu urmările celui mai puternic sesim care a lovit insula în ultimii 25 de ani

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Toate alertele de tsunami au fost ridicate

Taiwan, Japonia și Filipine și-au anulat toate avertizările de tsunami, iar Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a declarat că amenințarea pentru Statele Unite a „trecut în mare parte”, relatează CNN.

Valuri tsunami au fost observate pe coastele Taiwanului și ale insulelor din sud-vestul îndepărtat al Japoniei după cutremurul de magnitudine peste 7 care a lovit Taiwanul miercuri dimineață.

Nu au existat anunțuri imediate privind pagube majore cauzate de aceste valuri.

În Taiwan, înălțimea tsunamiului a atins aproape o jumătate de metru, în Chenggong, la aproximativ 100 km sud de epicentrul seismului.

Înălțimile observate ale tsunamiului sunt măsurate deasupra apelor deschise și pot ajunge mult mai sus la țărm.

În Japonia, un val de 0,3 metri a lovit insula Okinawa, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al aeroportului din Naha, Hideaki Tsurodo, adăugând că niciun val nu a atins aeroportul, acesta fiind redeschis.

La rândul său, Institutul filipinez de vulcanologie și seismologie a transmis că „nu au fost înregistrate perturbări semnificative ale nivelului mării” din cauza cutremurului.

În SUA, amenințarea unui tsunami a „trecut în mare parte”, a precizat Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific, adăugând că „fluctuațiile” minore ale nivelului mării, de până la 30 de centimetri peste și sub nivelul normal al mareelor, ar putea continua „în următoarele câteva ore”.

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Cel puțin patru morți în urma cutremurului din Taiwan

Patru persoane au fost ucise în Taiwan după cutremurul cu magnitudine peste 7 a zguduit insula, potrivit Agenției Naționale de Pompieri din Taiwan (NFA), relatează CNN.

Toate decesele au avut loc în comitatul Hualien, în apropierea epicentrului cutremurului, a transmis NFA. Unul dintre cei care au murit era un excusionist.

În același timp, cel puțin 57 de persoane au fost rănite, cele mai multe dintre acestea fiind raportate în Hualien, a adăugat agenția.

Între timp, operațiunile de căutare și salvare continuă, pentru a ajunge la persoanele blocate în Hualien, precum și în alte zone din Taiwan, relatează BBC.

Potrivit Agenției Naționale de Pompieri, multe persoane sunt blocate în tuneluri.

Cel puțin 12 persoane au fost salvate din clădirea Uranus din Hualien. În Taipei, două persoane au fost salvate dintr-un lift blocat în districtul Zhongshan și șapte persoane au fost salvate de la locul prăbușirii unei clădiri în districtul Xindian din New Taipei City.

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Clădiri prăbușite, bolovani căzuți pe autostradă

Potrivit The Guardian, imagini prezentate la televiziune arată clădiri care s-au prăbuşit în oraşul Hualien, de pe coasta estică a Taiwanului. De asemenea, ar exista persoane prinse între dărâmături.

Imaginile difuzate de TVBS, afiliat CNN, au arătat că bolovani mari au căzut pe autostrada Suhua, iar mai multe tuneluri au fost sparte – inclusiv unul care a fost rupt în două. Cel puţin nouă căderi de pietre şi alunecări de teren au fost raportate pe autostrada Suhua, iar întreaga linie a fost închisă, a anunţat Agenţia Centrală de Ştiri din Taiwan, citând autorităţile.

O altă autostradă care face legătura între coasta de vest şi estul Taiwanului a fost, de asemenea, afectată de căderi de pietre, cel puţin 12 maşini fiind lovite şi nouă persoane fiind rănite, potrivit TVBS.

Şerpuind de-a lungul stâncilor abrupte deasupra Oceanului Pacific, autostrada Suhua este cunoscută ca fiind unul dintre cele mai periculoase, dar şi cele mai pitoreşti, drumuri din Taiwan. Aceasta face legătura între nord-estul Taiwanului şi oraşul estic Hualien, care se află în apropierea epicentrului cutremurului.

Mai multe detalii: Momentul în care Taiwanul este lovit de cutremur. Un pod se clatină puternic, oameni panicați în case și pe străzi. VIDEO

03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Seismul, resimțit și în China. Alertă de tsunami și în Filipine

Cutremurul a fost resimţit şi în Shanghai, în China. Presa de stat chineză a declarat că a fost resimţit şi în Fuzhou, Xiamen, Quanzhou şi Ningde, în provincia chineză Fujian.

Și Agenţia de seismologie din Filipine a emis miercuri o alertă de tsunami pentru zonele de coastă de la Oceanul Pacific, spunând că se aşteaptă să se confrunte cu valuri tsunami puternice. Populaţia din zonele de coastă din mai multe provincii a fost sfătuită să se evacueze imediat către zone mai înalte sau să se deplaseze mai mult în interiorul ţării, relatează The Guardian.


https://twitter.com/BNONews/status/1775335757974028477?ref_src=twsrc%5Etfw 
03 apr. – Acum o luna
03-04-2024

Alertă de tsunami în Japonia

Japonia a emis un aviz de evacuare pentru zonele de coastă din apropierea prefecturii sudice Okinawa. Postul public de televiziune NHK a îndemnat oamenii să nu se apropie de coastă şi să se îndrepte spre zone mai înalte, în timp ce pe ecran apăreau avertismente în engleză şi japoneză.

Au trecut doar patru luni de când un cutremur cu magnitudinea de 7,6 urmat de un tsunami a ucis 244 de persoane şi a provocat pagube importante în peninsula Noto, din prefectura Ishikawa, pe coasta Mării Japoniei.

Toate zborurile către aeroportul japonez Naha, de pe insula Okinawa, au fost deviate în urma alertei de tsunami, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al aeroportului, pentru CNN. Toţi angajaţii şi personalul au fost evacuaţi la etajul al treilea, în aşteptarea impactului tsunami-ului, a declarat Hideaki Tsurudo, adăugând că niciun val nu a ajuns la aeroport în intervalul de timp în care a fost emisă alerta.

Agenţia japoneză de Meterologie avertizează populaţia să fie vigilentă la replici de intensitate mare timp de aproximativ o săptămână.


https://twitter.com/kabir_mudasir/status/1775367356530725358?ref_src=twsrc%5Etfw 

***

Știre inițială: A fost cel mai puternic cutremur care a lovit insula în ultimii 25 de ani. Mai multe persoane sunt blocate sub dărâmături, iar nouă oameni au fost răniți pe o autostradă.

Potrivit agenţiei japoneze de meteorologie, magnitudinea seismului a fost de 7,7, fiind revizuit anunțul inițial care spunea că magnitudinea a fost de 7,5. Agenţia japoneză de meteorologie a descris cutremurul ca având adâncime mică, ceea ce poate provoca pagube mai mari.

Institutul american de geologie USGS a estimat magnitudinea de moment la 7,4, iar adâncimea seismului la 34,8 km. Epicentrul este situat la 18 km sud de oraşul Hualien din Taiwan, potrivit US Geological Survey.

Potrivit Reuters, administraţia meteorologică centrală din Taiwan a anunţat că magnitudinea cutremurului a fost de 7,2 şi s-a resimţit miercuri dimineaţă în Taipei, capitala Taiwanului. Cutremurul puternic a lăsat fără curent electric mai multe părţi ale oraşului, potrivit unui martor Reuters.

Imagini la televiziune au arătat clădiri din oraşul Hualien, situat în estul Taiwanului, zguduite din temelii. Seismul iniţial a fost urmat după 13 minute de un altul, cu magnitudinea de 6,5, produs la o adâncime de numai 11,8 kilometri, potrivit USGS.

Operatorul de electricitate din Taiwan – Taipower- a declarat că peste 87.000 de persoane din întreaga ţară au rămas fără curent electric, potrivit agenţiei de presă Reuters.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,6 a lovit Taiwanul în septembrie 1999, ucigând aproximativ 2.400 de persoane în cel mai grav dezastru natural din istoria insulei.


https://twitter.com/WaliKhan_TK/status/1775325700783853870?ref_src=twsrc%5Etfw 

Urmărește-ne pe Google News