Unele sunt ”tehnici” rapide, altele cer timp şi răbdare. Iată câteva dintre cele mai populare:

Cu apă oxigenată

Pune rufa îngălbenită în apă caldă în care ai adăugat o jumătate de sticluţă de apă oxigenată 30%. Las-o la înmuiat o jumătate de zi, adăungând periodic apă caldă. La final clăteşti bine şi usuci rufa de preferinţă în aer liber, la soare

Cu detergent de vase

Reţeta de mai sus funcţionează şi înlocuind apa oxigenată u un pahar de detergent lichid pentru vasele de bucătărie.

Cu suc de lămâie

Şi sucul de lămâie are efect înălbitor. Taie o lămâie în două, stoarce bine sucul şi amestecă-l în apa caldă în care cufunzi ţesătura îngălbenită.

Cu bicarbonat de sediu

Într-un lighean plin cu apă caldă amesteci plână când se diluează un pacheţel de bicarbonat de sodiu alimentar. Laşi rufa câteva ore, după care o clăteşti bine.

Apa de Javel

Soluţie apoasă de hipoclorit de sodiu, folosită ca dezinfectant în gospodărie, este un înălbitor cunoscut. Numai că trebuie dozată cu mare atenţie – 3-4 picături în ligheanul cu apă caldă -, altfel poate să îngălbenească şi mai tare materialul sau chiar să îl ardă.

Soarele

Profită de zilele însorite, pentru a aplica trucurile noastre. Bunicile noastre spălau rufele albe numai în aer liber, stând în soare, pentru a le reda strălucirea şi a scoate petele îngălbenite.

 

Urmărește-ne pe Google News