Ca regulă generală, parastasul de 40 de zile se face mai înainte de data respectivă. Pentru ca sufletul să meargă în fața lui Dumnezeu, la judecata particulară, cu jerta de rugăciuni și milostenie adusă de cei care îi fac pomenirea.

Ce se duce la biserică la parastasul de 40 de zile

Potrivit site-ului www.ortodoxism.ro, trebuie să ducem, la slujba de la biserică, vin, colivă, lumânări. Se duce și un colac din care preotul va scoate părticica pe care o va așeza pe icoană. Și din care va împărți bucățele rudelor decedatului. Hainele ce vor fi date de pomană vor fi binecuvântate de către preot printr-o rugăciune din Molitfelnic.

Ce se dă de pomană la acest parastas

Potrivit tradiției, pe lângă haine și încălțăminte, se dau de pomană și obiecte de uz casnic. Și, desigur, bucate (neapărat de post, dacă parastasul se face în timpul postului. Chiar dacă răposatului îi plăcea numai mâncarea ”de dulce”, aceasta ”nu este primită” în zilele de post.

Obiceiul de a împărți un anumit număr de farfurii, pahare, linguri – 6, 12 sau 24 – nu are legătură cu preceptele ortodoxe. Este doar o datină pe care poți să o respecți sau nu, după cum îți permit timpul și bugetul. Numărul în sine nu are nici o influență asupra stării sufletului pe care îl pomenești.

Ce se duce la cimitir

Tot potrivit tradiției, crucea din piatră ar trebui ”ridicată” fie la parastasul de 40 de zile, fie la un an de la deces. Crucea din lemn rămâne și ea la mormânt, până când putrezește. Iar noua cruce va fi sfințită de către preot, printr-o slujbă specială. La mormânt se aduc: un vas cu apă curată, busuioc, lumânări,tămâie, colivă și puțin vin. La parastasul de 40 de zile se aduce și icoana care a stat pe pieptul răposatului, când i s-a făcut slujba de înmormântare.

Soroacele de pomenire

Soroacele de pomenire individuală  a morților în Biserica Ortodoxă sunt: la 3 zile după moarte, la 9 zile, la 3 săptămâni, la 40 de zile, la trei, șase și nouă luni, la un an, apoi în fiecare an, până la 7 ani de la moarte.

 Citește și: 

Semnificațiile scaunului de la spovedanie. Toți creștinii ortodocși trebuie să știe asta

 

Urmărește-ne pe Google News