Cruce de 4 metri
Un loc pașnic, o rotondă de trei bănci amplasate, civilizat, în jurul a două monumente funerare, o cruce și o sculptură, ansamblu dedicat familiei Davila.
Ea, Ana Davila, născută Racoviță, cea după care este denumită și strada care urcă pe lângă Palatul Cotroceni, fostă directoare a azilului de orfane “Elena Doamna”.
El, Carol Davila, soțul ei, absolvent de Medicină la Paris și doctorul care dă numele Universității de Medicină și Farmacie.
Decedați în 1874, ea, respectiv 1884, el. Și înhumați în locul care, azi, e părculeț separat. În mijloc, o cruce de circa 4 metri, cu tot cu postament, și o statuetă albă, al cărei cap a dispărut. Un spațiu liniștit și ferit de agitație.
Până când?
„Parcul va afecta calitatea vieții”
În planul pe care primăria tocmai l-a reîncărcat în SEAP, cu un preț mai mare, 268 de milioane de lei (respectiv 56,6 milioane de euro), față de contractul atribuit pe 255 de milioane și, pe surse, anulat – deși în sistemul electronic nu apare asta! -, documentația referitoare la parcul Ana Davila surprinde.
Astfel, la studiul de fezabilitate plus propunerea de refacere a zonei verzi, motivele sunt:
• “Se vor amenaja zone de odihnă și întâlnire, iar prin aceste măsuri zona va deveni un nucleu de socializare și activități coezive”.
• “Se urmărește și dezvoltarea unui simț al responsabilității civice prin ideea că parcul aparține locuitorilor zonei, care îl vor folosi în cea mai mare măsură afectându-le calitatea vieții și valoarea urbanistică a zonei”.
Înghesuie 64 de pomi!
Textul pompos se referă concret la adăugarea a 15 bănci în parcul minuscul. Plus, la fel ca în celelalte zone verzi, foarte mulți copaci. 34 de pomi noi într-un spațiu în care există deja 30 plantați!
Însă, la fel ca în restul amplasamentelor, garduri vii, schimbat pavaje și alte detalii care duc costul lucrărilor departe, la câteva sute de mii de euro.
Asta, în jurul unui monument istoric, pentru că cele două locuri de veci sunt înscrise în lista monumentelor istorice din București, ediția 2015, la nr. 2422, sub numele de “Mormântul dr. Carol Davila și al Anei Davila”.
Totul pentru ca un loc liniștit din susul Cotroceniului să devină hub de socializare.
Citește și: