Astăzi, tot într-o chestiune de achiziții publice, o altă promisiune a politicii, primarul Daniel Florea, s-a ars cu cafea de dimineață, când a văzut că presa a dezvăluit miercuri contractul de 255 de milioane de lei, echivalentul a 54 de milioane de euro, prin care a plănuit refacerea parcurilor și a locurilor de joacă din Sectorul 5.

Astăzi, jurnaliștii Cristina Radu și Răzvan Luțac arată, în Libertatea, ce înseamnă cele 255 de milioane de lei atribuite firmei Star Pro Center INT, după ce singurul competitor a fost descalificat.

Practic, Star Pro Center a primit să cheltuiască pe 14 luni în parcuri cât a cheltuit toată Primăria cu drumuri, spitale, gunoaie, salarii, ajutoare sociale, biserici și școli, în perioada ianuarie – iunie 2019.

În concepția primarului Florea, parcurile valorează de 3 ori mai mult decât toate fondurile de Educație, de la grădinițe, gimnazii și până la școlile cu nevoi speciale!

Și de 6 ori mai mult decât cheltuielile pentru Sănătate.

Întrebat dacă aceste proporții și modelul achiziției către Star Center INT i se par normale, George Matei, consilier local PSD, coleg de partid cu Florea, a parafrazat, involuntar, fraza de altădată a Monicăi Ridzi: „255 de milioane de lei este o sumă prea mică, sunt multe de făcut”.

Patroana firmei care a primit suma cât China a declarat ieri, pentru site-ul Buletin de București, că i s-a reziliat contractul.

Tot miercuri, la câteva ore după apariția articolului din Libertatea, pe SEAP au răsărit din nou anunțurile pentru licitație, repetate.

Tolo: Patroana firmei favorite a primarului Florea spune că i s-a reziliat contractul de 54 de milioane de euro pentru locurile de joacă! Dacă achiziția era corectă, de ce s-au panicat și au anulat-o?!

O asemenea panică e fără precedent pentru risipitorii în serie ai bugetului Capitalei!

Firea, Băluță, Florea și ceilalți treceau suverani peste detaliile unor proceduri de achiziții publice suspecte, dezvăluite de către jurnaliștii de investigație. Ceva s-a întâmplat însă. Dacă licitația era fără cusur, de ce s-au grăbit s-o anuleze?!

Monica Ridzi a intrat la închisoare pentru 600.000 de euro dați pe ochi frumoși celor două firme de apartament.

În cazul parcurilor, o firmă născută din nimic a primit lucrări de 54 de milioane de euro, unele cheltuite pe spații cât un pridvor, în care toboganele se dau cap în cap cu leagănele, toate înghesuite după regula peisagistică „Cum să spargem banii”.

Tolo: Patroana firmei favorite a primarului Florea spune că i s-a reziliat contractul de 54 de milioane de euro pentru locurile de joacă! Dacă achiziția era corectă, de ce s-au panicat și au anulat-o?!
Unul dintre locurile de joacă, situat pe strada Prundului, urma să-i ia locul unui bătător de covoare dintre blocuri

Însă nu DNA pare că i-a speriat de această dată. Căci Parchetul Anticorupție condus de Daniel Morar, care a acționat în cazul Ridzi, și a continuat mai apoi de Codruța Kovesi, arată azi ca o instituție intrată în epoca glaciară, în care procurorii și-au criogenat dosarele și curajul. Orice magistrat va lua la mână această achiziție publică de la Sectorul 5 are mari șanse să meargă drept la țintă, fără să aibă nevoie de un Sherlock care să-i sufle intuiții geniale, în pivnițe neaerisite.

Cele mai solide condamnări obținute de DNA au fost dosarele de achiziții publice măsluite, dezmembrate cu răbdarea temeinică a procurorilor cu chef de muncă. 

Votul de la europarlamentare a mișcat plăcile tectonice ale societății românești. Aici e frica primarilor, căci ei știu că, odată cunoscute, faptele rămân la vedere și se depozitează în memoria opiniei publice. 

Risipa și hoțiile vor fi penalizate imediat prin dispreț, pe termen mediu prin vot și, pe termen mai lung, cine știe, poate de către lege. Dacă se topesc ghețarii Groenlandei, s-o topi și reținerea DNA să se reapuce de treabă. 

53 de milioane de euro pentru locuri de joacă au fost acordați unei firme fără nici o experiență, dar gata să umple tot Sectorul  5 de călușei și leagăne. Vorba studenților protestatari din Piața Universității de pe vremuri, când Marian Munteanu îl cita pe Avram Iancu: „Nu ne-am luptat pentru jucării!”.


Citește și:

Locuri de joacă la 1,5 milioane de euro bucata! Daniel Florea, primarul PSD al Sectorului 5, cheltuie 54 de milioane de euro ca să amenajeze 34 de părculețe

Primarul Daniel Florea sparge dintr-un foc cât a cheltuit toată Primăria Sectorului 5 în jumătate de an! Cum se duc 54 de milioane de euro în 34 de locuri de joacă