Un băiețel cuminte din Brașov este la un pas să fie următoarea victimă a unui sistem de sănătate bolnav, cel din România. “Copilul meu se numește David Mihai Spiridon, are vârsta de patru ani și zece luni”, își începe pățania nefericită Mihai Spirdon, tatăl unui copil bolnăvior. Fiul său a fost diagnosticat în urmă cu cinci luni cu neuroblastom slab diferențiat stadiul 4. Boala este un cancer rar, pe care îl fac unii copii până împlinesc cinci ani, ne spune și mama copilului, Nicoleta Spiridon. Pentru a avea o șansă de supraviețuire au nevoie să facă transplant de celule stem, asta pentru a supraviețui chimioterapiei severe la care a fost supus micul pacient în lupta sa cu cancerul.

Acum, “copilul meu se află în pragul morții pentru că îi lipsește o semnătură. Asta în urma respingerii dosarului depus pentru transplantul autolog de celule stem, de care băiețelul nostru are nevoie”, își rezumă drama bărbatul din Brașov.

Încă o dovadă că în Sănătate e nebunie

Cazul de față seamănă cu acela al Magdei Vasiliu, prezentatoarea TV care are un băiat, care a ajuns în rotile și din cauza birocrației din sistemul de sănătate. Copilul său a fost tratat eficient după ce a ajuns în străinătate, în timp ce în țară medicii și funcționarii erau mai interesați de numărul de hârtii.
Reamintim că în urma acestui caz al copilului Magdei Vasiliu, Mihai Tudose, premierul României, a declarat că Ministerul Sănătății și sistemul administrat de această instituție pare mai mult o secție de „Psihiatrie”. Familia Spiridon din Brașov s-a lovit de același sistem orb.

“Ne confruntăm cu probleme cauzate de sistemul sanitar și de funcționari. Așa am ajuns să ne plimbăm de la o instituție la alta. Părerea noastră este că nici nu au studiat dosarul nostru, deoarece, dacă se analiza situația băiețelului nostru, se vedea clar că noi suntem internați din luna aprilie în Policlinica Universitară Gemelli din Roma”, ne explică tatăl.

Și nu, nu e nici o greșeală. David Mihai este plecat la tratament în Italia, în baza unor documente eliberate tot de instituțiile sanitare din România, care acum au stabilit că operația de transplant de celule stem se poate face și în România. Numai că băiețelul de patru ani și zece luni este mult prea slăbit pentru a mai putea face față unui drum în țară. Medicul din Italia le-a spus părinților că David nu va supraviețui zborului. Mai mult, el are nevoie urgent de operație.

Nicoleta și Mihai Spiridon, părinții lui David

Ping Pong cu viața

Practic, în această lună, medici și funcționari de la insitituții ca Direcția de Sănătate (DSP) Brașov, Direcția de Sănătate Mureș, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății nu au reușit să găsească o soluție pentru salvarea lui David. Mai mult, părinții bănuiesc că nimeni nu a citit dosarul copilului lor pentru a descoperi că acesta este sub tratament dificil în Italia, acolo unde a plecat tot pe baza unor autorizații medicale de la instituțiile publice de la noi din țară.

De la CNAS. “La începutul anului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din Brașov ne-a eliberat imediat un formulat S2 (n.r. – prin care se decontează servicii medicale în străinătate ce nu sunt posibile în România) cu care am plecat la Roma, la clinica din Roma, acolo unde am început tratamentul”, ne povestește tatăl.

David a avut nevoie de un tratament mai îndelungat pentru a fi pregătit de operație, așa că până în acest moment, micuțul nu a fost operat. Formularul S2 eliberat de autoritățile sanitare din Brașov era valabil pentru trei luni. Cum tratamentul nu a fost finalizat în această perioadă, părinții lui David au cerut prelungirea sa, pentru a fi decontată operația. De aici a început tragedia umană prin care trece familia Spiridon, care nu găsește semnătură care să le salveze copilul.

La DSP Brașov spre Ministerul Sănătății. “Când a fost solicitată prelungirea formularului, CNAS a făcut precizarea că nu decontează transplantul autolog cu celule stem și că trebuie să ne adresăm Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Brașov si dânșii trimit dosarul spre aprobare Ministerului Sănătății”, ne poveștește tatăl. Părinții au întocmit actele și le-au depus la DSP.

Trimis apoi la DSP Mureș. Tatăl continuă pățania dramatică prin care trece. “După depunerea dosarului la DSP Brașov, ni s-a răspuns că o să-l trimită către cel mai apropiat centru universitar, nicidecum către Ministerul Sănătății, așa cum ni s-a spus inițial. În cazul nostru, cel mai apropiat centru universitar era cel de la Târgu Mureș”.

Rezultatul, dosar respins

După ce s-au depus actele și aici, a urmat un răspuns care i-a înnebunit pe soții Spiridon. Respingerea dosarului de către o comisie din cadrul DSP Mureș. „Motivul: transplantul se face și la noi în țară!”, povestește Mihai Spriridon.

Mama copilului ne precizează că s-a ajuns în această situație din cauza hibelor sistemului de Sănătate. “Noi am plecat am Roma pe baza unor aprobări de la DSP Brașov. În timpul tratamentului special din Italia, s-a ajuns la concluzia că David are nevoie de un transplant de celule stem, pentru a face față și ultimei faze a tratamentului. Numai că autoritățile din România spun că acest transplant se poate face și în țară. Însă David nu poate să facă față unei călătorii cu avionul, ca să facă acest transplant în România, apoi trebuie din nou mers în Italia, pentru a continua tratamentul împotriva cancerului. Este o nebunie care îl va ucide. El are nevoie urgent de transplant și de continuarea tratamentului. Orice zi de întârziere este un pericol”, ne mărturisește mama cu vocea pierdută de disperare.

“Știți ce presupune asta? În timpul tratamentului cu citostatice, când sistemul imunitar este aproape de 0, urci copilul în avion și te întorci în țară să faci recoltarea de celule stem. Apoi te urci din nou în avion, faci tratamentul cu citostatice în Italia și după aceea, în România, transplantul de celule stem”, adaugă și tatăl lui David.

Am reușit să luăm legătura cu un reprezentant al DSP Mureș care ne-a precizat că nu are informații despre cazul lui David. Am fost asigurați că dacă medicii din comisie au luat decizia că operația să fie făcută în țara, așa cum este procedura standard, fără să cunoască faptul că David este în Italia, sub tratament dur, aceasta decizie se poate schimba.
De la Ministerul Sanătății, un oficial ne-a transmis că de astfel de probleme se ocupă CNAS, iar de la CNAS ni s-a răspuns că există un program al ministerului prin care se poate deconta operația de transplant de celule de stem din Italia. Practic ne-am lovit de aceleași răspunsuri de care se plânge familia David.

 

Memorii și concedii

Familia Spiridon a trimis un memoriu și la Ministerul Sănătății, însă de acolo a fost pasat la CNAS. “Am încercat să sunăm la DSP Mureș să le explicăm medicilor de acolo că David este în Italia, poate nu au citit asta în dosarul său, se mai întâmplă. Mi s-a spus la sfârșitul săptămânii trecute că șefii sunt în concedii și că nu am cu cine vorbi. Am sunat luni din nou, am încercat, am sperat. Nici măcar nu mi s-a mai răspuns la telefon, asta este tragedia. Suni la DSP și nici măcar nu ți se răspunde”, se mai plânge mama.
Soluția cazului, conform părinților, ar fi ca un funcționar să înțeleagă drama prin care trec și chiar să-i ajute, să nu le ceară aberații birocratice, pentru că David a plecat în Italia pe baza unor aprobări ale sistemului de sănătate autohton, care acum îl vrea urcat într-un avion în care o să moară.


Internat de urgență! Fostul portar al Generației de aur a făcut criză la mare

Urmărește-ne pe Google News