Obosiți, nemâncați și frustrați de zecile de ore în care au așteptat la granița Austriei cu Ungaria, mii de români au răsuflat ușurați marți noaptea, când au pus piciorul pe asfaltul îmbibat în clor de la vama Nădlac. 

”O singură dată, pe un traseu stabilit dinainte”

Mașinile cu români veniți în special din Italia și Franța au continuat să treacă granița

Au început să vină valuri-valuri încă de pe la 2 dimineața, la mai bine de 4 ore de când autoritățile de la Budapesta le-au permis celor aproape 6.000 de români, majoritatea plecați la muncă în Spania sau Franța, să tranziteze teritoriul Ungariei, în urma unei negocieri pe cale diplomatică în București și Budapesta de a le permite românilor să tranziteze „o singură dată, pe un traseu stabilit dinainte” teritoriul țării vecine. 

„A trebuit să facem grevă, să blocăm drumurile ca să nu mai poată trece TIR-urile, altfel nu ne băgau în seamă”, susține un bărbat aflat pe scaunul din dreapta al unei mașinii cu numere de Germania. 

Deși a fugit din calea pandemiei, românul e de părere că acest virus e doar „o simplă răceală”. „Asta e așa, un pic. Vine căldura și va trece peste toată lumea. Gripa asta o fost de când e lumea și acum nu știu cum să-i schimbe denumirea, așa că or băgat coronavirus”. 

Două lucruri au definit starea de spirit a românilor din Vama Nădlac: scepticismul cu privire la pericolul epidemiei de coronavirus și o ignoranță aproape totală în ceea ce privește îndemnurile autorităților de a păstra distanța socială, pentru a evita îmbolnăvirile. 

Deși mulți veneau din zone roșii, în care au fost martori la haosul creat de pandemie,  oamenii s-au îmbulzit toată noaptea în ușa birourilor mobile amplasate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) la câțiva metri de barierele vameșilor.

„Mie nu mi-e teamă că mă infectez. Mi-e frică doar de Dumnezeu”, a răbufnit un tânăr întors din Germania, vizibil extenuat de cele 24 de ore petrecute în mașină.  

Lucian are 30 de ani și e de loc din Râmnicu-Vâlcea. S-a întors acasă pentru că, spune el, firmele s-au închis, așa că „e logic” ca și el să revină acasă. 

Deși Germania a fost printre primele țări din Uniune care a adoptat un pachet economic menit să-i protejeze pe angajații care vor avea de suferit de pe urma pandemiei cu coronavirus, unii români care lucrează acolo de ani buni s-au decis pur și simplu să plece acasă. 

Decizia a fost luată de teamă că odată închise granițelele, așa vor și rămâne, iar ei nu se vor mai putea întoarce la viața lor obișnuită, așa că mai bine să stea acasă, alături de cei dragi. 

Bravură sau chiar nu realizează cât de periculos e COVID – 19?

La coada din fața corturilor albastre din care ies și intră tăcuți oameni în combinezoane albe cu vrafuri de hârtii în mână se glumește mult pe seama virusului. Aproape mai nimeni nu-l ia în serios, iar atunci când o fac, o bună parte dintre cei aflați la frontieră, cred că e doar o invenție să sperie lumea. 

Îi privești și nu-ți dai seama dacă e un soi de bravură sau chiar ei cred că virusul e o compoziție a zvonurilor, deși vin din țări unde sunt mii de îmbolnăviri și, în cazul Italia și al Spaniei, multe decese.

Tusea care face liniște

„Virusul ăsta ne-a speriat mai ceva PSD-ul”, glumește un tânăr, în timp ce prietenii lui aprobă din priviri. „E o invenție de-a lor din laboartaore ca să ne mai controleze un pic, să vadă ce facem”, îi ridică o doamnă mingea la fileu băiatului. Toată discuția se suspendă pentru o clipă când cineva tușește sec de câteva ori și toată suflarea de vamă înlemnește. 

Apoi, încet-încet, glumele se reiau și bășcălia pe seama coronavirusului continuă. 

Odată completate chestionarele, cei din Diaspora se întorc la mașinile lor și așteaptă câteva zeci e minute în coloană, ca să plece escortați de poliție către județele lor, unde vor intra în carantină pentru cei care vin din zonele roșii, respectiv izolare pentru toți ceilalți. 

Destinația cu un singur sens

Poliția română s-a mobilizat ca să-i ajute pe cei veniți să nu aștepte

Spre dimineață, când s-a mai mijit de ziuă, prin vama Nădlac continuau să intre mașini dinspre Ungaria, semn că intervalul orar pus la dispoziție de către partea maghiară a fost prelungit tacit de autorități care înțeleg fuga oamenilor spre propriile case.

„Am pus la dispoziție 10 filtre de intrare în țară ca să fluidizam traficul”, a declarat pentru Libertatea un polițist de frontieră.

Coloana de mașini demarează încet pe autostrada pustie, unde la fiecare ieșire sunt postați alți polițiști care blochează cu mașinile lor rampele spre orașele din apropiere. Pentru cei întorși acasă, România e o destinație cu un singur sens în aceste zile. Cel puțin pentru încă 14 zile. 

Urmărește-ne pe Google News