Ida este cea mai veche fosilă, care are un deget opozabil, mâini şi picioare, însemnând că putea apuca obiecte asemenea maimuţelor şi oamenilor. Putea de asemenea  să meargă în doua picioare.

Această specie, care se crede a fi un strămoş al lemurului, este cea mai completă fosilă de mamifer care a fost descoperită vreodată. Se crede a fi veche de 37 până la 47 de milioane de ani şi a fost descoperită într-o mină dezafectată din Germania.

Ar putea explica evoluţia omului

„Credem că este de 20 de ori mai veche decât majoritatea fosilelor, ceea ce ar putea explica evoluţia omului”, a spus Sir David Attenborough.

Un studiu ştiinţific, care a durat doi ani, pe baza fosilei va fi difuzat în cadrul unui documentar extraordinar transmis de postul BBC, prezentat de Sir David Attenborough.

Doctor Jorn Hurum, expert în fosile, cel care a făcut descoperirea a spus: „Când rezultatele investigaţiilor noastre vor fi facute publice, va fii lafel ca şi când un asteroid ar lovii Pământul „

Echipa de cercetători a descoperit că Ida avea multe caracteristici pe care le au şi lemurii:  blană deasă, se hrănea cu fructe de pădure şi avea o coadă lungă pentru a-şi menţine echilibrul. Ea avea şi un os în plus la călcâi, la fel ca şi omul, ceea ce demonstrează că putea să meargă în două picioare, un punct forte în evoluţie când primatele s-au despărţit în strămoşii omului şi maimuţe. Dar există şi diferenţe destul de mari: mâinile şi picioarele sunt cam mici şi avea muşchi neobişnuit de puternici pentru un mamifer atat de mic.

Avea şi calităţi de primată, şi anume unghii în loc de gheare şi degete opozabile la mâini şi la picioare.

Mâinile erau aproape identice cu cele ale unui cimpazeu. Pelvisul era şi el aproape identic cu al unui cimpazeu, ceea ce demonstrează că putea să mergă la fel de bine în două cât şi în patru picioare.

Sir David: „Acel os din călcâiul Idei poate fii dovadă că acum 47 milioane de ani s-a produs prima evoluţie către mersul biped. Forma acestui os este la fel doar la oameni, gorile şi maimuţe. Lemurii din ziua de azi au acel os de o formă complet diferită. Forma osului o face pe Ida una dintre noi, ruda noastră de acum 47 de milioane de ani.”

Odată cu publicarea cărţii sale, „On the Origin of Species by Means of Natural Selection, Or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life”( n.r.: Originea speciilor prin selecţie naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existenţă), acum 150 de ani, Charles Darwin a încercat să convingă omenirea că suntem descendenţi ale aceleiaşi specii de animale, care s-au târât din oceane şi mări şi au evoluat în mamifere cu sânge cald.

Avea 9 luni

Majoritatea oamenilor din ziua de azi acceptă faptul că ne tragem din maimuţe, dar, până acum, nu a existat o dovadă clară care să ne ducă mai departe în timp.

Prin analizarea amănunţită a fosilei Ida, oamenii de ştiinţă au mai descoperit că aceasta avea vârsta de nouă luni, echivalentul unui om de 6 ani.

( Fotografii: EPA)

Urmărește-ne pe Google News