Povestea siamezelor de la Cluj, Anastasia si Tatiana Dogaru, a facut inconjurul lumii. Chiar daca nu este o situatie obisnuita, acesta e doar unul din numeroasele cazuri de siamezi semnalate de-a lungul istoriei. 70% din siamezi sunt de sex feminin, iar in 40% din cazuri copiii mor dupa nastere. Prima operatie de separare a unor siamezi e mentionata intr-un tratat de medicina de la universitatea Yale din SUA. E vorba despre siamezi lipiti in zona capului, nascuti in Germania. Operatia de separare a avut loc in 1495 si unul dintre ei a murit in timpul interventiei.

Laleh si Ladan  Bijani – Iran

Laleh si Ladan Bijani, siamezele din Iran, au trait 29 de ani unite in zona capului. Cele doua femei, ambele absolvente ale Facultatii de Drept, au fost operate in 2003. Ele aveau creiere distincte, dar unite printr-o artera importanta. Dupa 50 de ore de operatie, timp in care siamezele au stat sub anestezie, au aparut complicatii si Ladan a murit in urma lipsei de oxigenare a creierului. Sora ei, Laleh, a murit si ea din aceeasi cauza, dupa o ora si jumatate.

Cele doua iranience imparteau o artera importanta, care in timpul operatiei s-a spart, ducand la o hemoragie letala

Veena si Vani – India

Veena si Vani s-au nascut in 2003, in India. Fetitele au fost abandonate de parinti cand acestia au vazut ca erau siameze, lipite in zona capului. Ele au intrat in custodia Institutului de Stiinte Medicale Nizam si in 2004 a avut loc prima etapa a procesului chirurgical de separare a lor.

Cea de-a doua a avut loc in 2005, iar ultima trebuia sa aiba loc in 2006, dar a fost amanata pana in momentul in care se vor gasi parinti adoptivi care sa aiba grija de fetite cel putin in perioada de recuperare.

Ahmed si Mohamed  Ibrahim – Egipt

Cazul siamezilor Ahmed si Mohamed, din Egipt, se aseamana cel mai mult cu al surorilor Dogaru, insa este unul fericit. Cei doi baieti s-au nascut in 2001. Ei au venit pe lume lipiti in zona capului. La varsta de doi ani, au fost operati in Dallas, SUA, fiind separati in urma interventiei care a durat 34 de ore.

Chiar daca operatia a fost un succes, baietii au facut peste 6 luni de terapie inainte de a fi externati. In acest timp ei au invatat sa mearga, sa isi tina capul drept si sa vorbeasca. In fiecare an, ziua de nastere a celor doi este sarbatorita cu mare fast, iar presa internationala relateaza de fiecare data despre operatia  care a avut un final fericit.

Tatiana si Anastasia  asteapta ziua cea mare

Tatiana si Anastasia Dogaru sunt unite in zona capului, iar operatia de separare implica riscuri uriase. Primul pas a fost facut la Clinica Rainbow Babies and Children din Cleveland, insa doctorii au intrerupt interventia deoarece fetitele riscau sa moara.

Urmărește-ne pe Google News