Notele pe care elevii le vor obţine la finalul simulărilor – care vor continua mâine cu Matematică şi joi cu Limba maternă – nu vor fi trecute în catalog. La examenul real însă, cel care va debuta pe 23 iunie, elementul de noutate introdus de Ministerul Educaţiei este acela că ponderea mediei obţinute la Examenele Naţionale va fi de 75% din media de admitere din liceu.
Astăzi, elevii au susţinut simularea pentru proba de Limba şi literatura română, unde au avut de rezolvat două subiecte, fiecare cu subpuncte.
Pentru primul subiect, elevilor li s-a cerut ca, pe baza unui text dat – „Zăpada sărută întinderile”, de A.E. Baconsky – să răspundă mai multor cerinţe lexico-gramaticale, dar şi să demonstreze apartenenţa textului la genul liric.
Al doilea subiect a avut ca text-suport „Maramureş: oameni, tradiţii, locuri”. În acesta caz, au fost pusă la încercare gândirea descriptivă şi vocabularul elevilor cărora li s-a cerut să elaboreze o scurtă naraţiune despre o întâmplare petrecută într-o zonă turistică.
De asemnea, elevii au avut de răspuns la întrebări legate de sintaxa propoziţiei şi a frazei, folosind tot textul dat.

Iată, mai jos, SUBIECTELE la Limba şi literatura română şi BAREMUL DE CORECTARE


 

 
 

 

Urmărește-ne pe Google News