Este bine cunoscută pasiunea motanilor pentru marcarea teritoriului – minijetul de urină cu care stropesc asiduu toate cotloanele casei, ca să dea de ştire eventualei concurenţe că asta este casa lor. Vestea proastă este că, de multe ori, sterilizarea nu-i dezbară de acest prost obicei. Vestea bună este că nu este musai să dai bani (şi nu puţini) pe spray-ul repulsiv comercializat în farmaciile veterinare. Poţi prepara acasă câteva soluţii naturale ieftine, care au fix acelaşi efect: fac cotoşmanul să strâmbe din nas şi să o ia la sănătoasa.

Soluţii naturale care-l fac să-şi pună coada pe spinare

  • Citrice şi lavandă. Pune câteva picături de ulei esenţial de lămâie, portocală, mandarină, grapefrut sau ulei esenţial de lavandă în 200 ml de apă, amestecă bine, toarnă într-o sticlă cu pulverizator şi stropeşte zonele în care observi că poposeşte motanul pentru a ridica laba din spate: marginile canapelei, ale fotoliilor, picioarele mesei etc. Iar ca să-l ţii la distanţă respectuoasă faţă de ghivecele cu plante, pune pe lângă ele câte o cârpă îmbibată cu aceste soluţii naturale cu efect repulsiv. Şi coaja citricelor are efect scontat, atâta vreme cât este proaspătă şi degajă un miros suficient de puternic. Dacă o macini în robotul de bucătărie obţii un praf puternic parfumat care, presărat pe marginiele pământului din ghivecele cu flori, va ţine motanul la o distanţă confortabilă pentru nasul lui.
  • Piper negru. Pune la fiert 150 ml de apă (un pahar). După ce a dat în clocot ia vasul de pe foc şi lasă-l trei minute. Apoi toarnă în apa caldă două linguri de piper negru proaspăt măcinat şi amestecă uşor, ca să se dilueze piperul. Fereşte-ţi nasul, ca să nu inhalezi vaporii! Când s-a răcit soluţia, toarn-o în pulverizator şi stropeşte ungherele preferate de ”marcatorul” îmblănit.
  • Lămâie şi eucalipt. Aromele acestea, pe care noi le asociem cu prospeţimea, le repugnă animalelor. Şi în special pisicilor, cu nasul lor superfin. O să te convingi dacă adaugi, în 500 ml de apă, 5 picături de ulei esenţial de lămâie (sau sucul unei lămâi mari) şi 10 picături de ulei esenţial de eucalipt. Agită uşor vasul, ca să se amestece bine ingredientele, şi pulverizează. Grijă mare!, nu pulveriza direct pe pisică, oricât de nervos ai fi când o prinzi asupra faptei – uleiul esenţial de eucalipt, în doze mari, poate avea efect toxic asupra bietului animal!
  • Rozmarin, lavandă, scorţişoară, oţet şi portocală. Varsă două căni de apă în clocot într-un vas, adaugă două linguri scorţişoară măcinată, două linguri de lavandă uscată şi două linguri de rozmarin. Pune un capac şi lasă la infuzat peste noapte. Dimineaţa strecoară printr-o pânsă foarte fină, dublată, apoi toarnă soluţia în vaporizator. Adaugă două linguri de oţet şi 10 picături de ulei esenţial de portocale, agită şi ai obţinut un repulsiv supereficient.
  • Cajeput şi hamamelis. Două plante cu nume exotice, din care se extrag uleiuri esenţiale comercializate şi la noi, în magazinele naturiste sau pe site-urile de specialitate, şi din care poţi prepara una din cele mai eficiente soluţii naturale cu efect repulsiv pentru neamul pisicesc. Fă rost de o sticlă goală de detergent de vase. Toarnă în ea circa 20 de picături de ulei esenţial de cajeput, adaugă o doză bună de ulei esenţial de hamamelis, umple sticla cu apă, înşurubează capacul, amestecă bine şi stropeşte zonele ”în pericol”.
  • Muştar. Stropeşte zonele ”la risc” cu o soluţie obţinută din câteva linguri de muştar iute, diluat în apă. Efectul este comporabil cu cel al piperului negru. Dar şi precauţiile pe care trebuie să ţi le iei sunt aceleaşi: vrei să faci motanul să nu mai marcheze, nu să-l ai pe conştiinţă!
  • Zaţ de cafea. Este soluţia cea mai comodă pentru a proteja ghivecele cu plante: presară-l la suprafaţa pământului aşa, simplu, sau amestecat cu bicarbonat de sodiu sau cu oţet alb.
  • Naftalină. Vorbim despre naftalina clasică, sub formă de tablete şi granule de pulbere cristalină. Pudrează fin, cu pulbere, suprafeţele vizate de pisică. Repetă operaţiunea după fiecare repriză de curăţenie generală, în care aspirat mobilierul tapiţat. Iar granulele le poţi pune pe lângă vasele cu plante, sub pat etc.

Vezi să nu-i dăuneze grav… canapelei!

Oricare din aceste soluţii naturale trebuie testată mai întâi pe o porţiune ascunsă a tapiţeriei canapelei, fotoliilor etc. Ca să te asiguri că nu decolorează materialul. Stropeşte colţul unei lavete sau o bucată de cârpă oarecare şi freacă un colţ al tapiţeriei în sens invers celui în care este ţesută. Culoarea tapiţeriei se imprimă pe pânza îmbibată cu soluţii naturale repulsive? Aruncă rodul muncii tale! Este preferabil, decât să te vezi în situaţia de a schimba mobila înainte de termen.

Citeşte şi: Cele mai bune motive pentru care ar trebui să adopți o pisică

Urmărește-ne pe Google News