Dorinta omului de a calatori in trecut si in viitor se regaseste, deocamdata, doar in filmele si cartile din categoria science fiction. Un om de stiinta american este convins ca ea poate deveni realitate si ca a gasit solutia in acest sens.
Fizicianul Ronald Mallett spune ca munca lui se bazeaza pe teoria relativitatii a lui Einstein si ca primele experimente s-au dovedit un succes. „Nu sunt nebun, nu-mi arde de glume si nici nu doresc popularizare in mass-media. Proiectul meu este absolut serios si rodul multor ani de cercetare in domeniul fizicii. In plus, am tot sprijinul colegilor mei de la Universitatea din Connecticut si de la alte centre de cercetare, care imi vor da o mana de ajutor in aceasta toamna pentru experimente de mai mare amploare, in laborator”, a declarat profesorul intr-un interviu acordat cotidianului american „The Boston Globe”. „Nu am inventat eu nici o lege noua in fizica, pur si simplu am folosit ceea ce se cunostea deja. In curand, calatoria in timp, posibila doar in filme, va deveni o realitate de care ne vom bucura cu totii”, a adaugat Mallett.
Recent, fizicianul american a incercat sa vada daca e posibil sa transporte o particula subatomica in timp, folosind un cerc de lumina. „Energia de la o raza laser care se roteste deformeaza spatiul din interiorul cercului luminos astfel incat gravitatia forteaza particula sa se roteasca. Daca energia e mare, e posibil sa apara a doua particula. Aceasta din urma este, in realitate, prima, care vine din viitor”, explica profesorul. „Este adevarat, in cazul transportului de oameni, ar putea sa fie nevoie de mult mai multa energie, mai mult decat putem obtine in momentul de fata, insa aceasta e o problema care se va rezolva in timp”, recunoaste Mallett.
Profesorul William Stawalley, seful catedrei de Fizica de la Universitatea din Connecticut, spune ca ideile colegului sau merita toata atentia. „Experimentele pe care le vom face in toamna vor dovedi daca teoria lui Mallett are o baza in realitate. Am examinat cu toata atentia proiectul pus la punct de el si, cel putin pe hartie, pare categoric realizabil”, a spus el pentru publicatia „The Boston Globe”.

Urmărește-ne pe Google News