Unul dintre cei care au luat măsura raționalizării produselor alimentare în prag de sărbători este retailerul Aldi, care a introdus o limită de un kilogram de cartofi și un litru de lapte pentru fiecare cumpărător.

Măsuri similare au fost luate și în alte lanțuri de magazine, precum Spar, Lidl şi Tesco.

„Am venit aici pentru că vecinul meu mi-a spus că acum este lapte. De obicei, nu este şi nu am văzut nici ouă de ceva vreme. Nu ştiu cum voi putea găti de Crăciun”, a declarat Magdolna, o femeie în vârstă de 67 de ani, care se aprovizionează dintr-un magazin Aldi din Budapesta.

Plafonarea prețurilor la alimente este parte dintr-un program al guvernului Orban prin care au fost plafonate și costurile pentru carburanți sau credite ipotecare, măsuri despre care Banca Naţională a Ungariei (NBH) a avertizat că pot avea efecte adverse.

Inflația din Ungaria a ajuns la 22,5%, cea mai ridicată din UE, însă autoritățile de la Budapesta se așteaptă ca aceasta să atingă 25% până la finalul anului.

Deși se găsesc încă produse pe rafturile magazinelor, este vorba în special despre variante mai scumpe ale celor care au prețurile plafonate. Față de luna februarie, preţul zahărului pudră a crescut cu 122%, cel al laptelui cu 1,5% grăsime s-a majorat cu 90%, iar cel al laptelui obișnuit, cu 2,8%.

Foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News