Ce înseamnă WPS?

Așadar, WPS este acronimul pentru Wi-Fi Protected Setup, care în traducere liberă înseamnă Configurare Wi-Fi Protejată. Este un standard de securitate pentru rețelele wireless, care încearcă să ușureze procesul de conectare al unor dispozitive fără fir la rețeaua emisă de un router.

Această tehnologie funcționează numai în cazul rețelelor care au o parolă criptată cu protocolul de securitate WPA Personal sau WPA2 Personal. WPA este prescurtarea de la Wi-Fi Protected Access (n.n. – Acces Protejat Wi-Fi).

WPS nu este disponibilă și pentru rețelele criptate folosind vechiul protocol standard WEP sau Wired Equivalent Privacy, care se traduce prin Confidențialitatea echivalentă a Conexiunilor cu fir. Explicația este aceea că, având WPS activat, prezintă un risc pentru securitatea rețelei wireless, astfel că utilizarea sa nu este recomandată.

Cum funcționează WPS?

Metoda de autentificare WPS a fost introdusă în urmă cu 15 ani de către Wi-Fi Alliance, proprietarul mărcii înregistrate Wi-Fi. Scopul era acela de a da posibilitatea utilizatorilor de a-și conecta la rețeaua wireless de acasă dispozitivele inteligente rapid și simplu.

Totodată, majoritatea dispozitivelor inteligente precum smartphone-uri, laptopuri, tablete, etc. se pot conecta la internet prin rețeaua Wi-Fi locală. Conexiunile de acest gen se stabilesc cu ajutorul parolei WPA/WPA2, care este cea mai sigură, dar și prin WPS.

Routerele moderne sunt compatibile cu WPS. Acesta îți permite să te conectezi la o rețea wireless fără să fie necesară parola acelei rețele și permite două metode.

Conectarea la o rețea wireless cu butonul WPS de pe router

Prima se realizează prin apăsarea timp de câteva secunde a butonului WPS de pe router, după care trebuie să cauți în rețeaua respectivă dispozitivele tale care, în momentul când găsește rețeaua, se va conecta automat.

Trebuie să știi că, dacă nu reușești această conectare într-un interval de cel mult două minute, accesul va fi restricționat din motive de securitate.

Conectarea la o rețea wireless cu un cod PIN

A doua metodă de conectare la o rețea wireless presupune introducerea unui cod WPS PIN. Toate routerele cu WPS au un astfel de PIN, care este generat în mod automat și pe care nu îl vei putea modifica.

Acest cod îl poți găsi în meniul de configurare ale routerului. Trebuie să știi că unele dispozitive inteligente au suport pentru WPS, însă nu au și buton WPS și acestea îți vor cere să introduci PIN-ul routerului. După ce îl vei introduce, dispozitivele tale se vor conecta apoi automat la rețeaua wireless.

Mai există o modalitate de a te conecta la o rețea wireless cu ajutorul unui cod PIN format tot din opt cifre. Dispozitivele cu suport WPS, dar fără buton WPS, vor genera automat un PIN pe care va trebui să-l introduci în meniul de configurare al routerului tău.

Urmărește-ne pe Google News