Nu intru în amănunte despre ce și cum e Lensa.ai. Dacă ai văzut poze de genul ăsta prin social media, asta e.
Cum funcționează?
Destul de simplu: urci anumite poze cu tine în aplicație, care să aibă bineînțeles trăsăturile feței (selfie), iar apoi aplicația îți generează cu ajutorul inteligenței artificiale anumite portrete artistice.
Nu intrăm aici în discuția despre drepturile de autor și despre afirmațiile care există în mediul online cu privire la anumite furturi în ceea ce privește dreptul de autor ale unor artiști.
Însă toată această nebunie a creat o întreagă discuție în ceea ce privește modalitatea de folosire, pe de o parte, a drepturilor de proprietate intelectuală și a trăsăturilor biometrice pe care le urci în aplicație, precum și în ceea ce privește datele personale și modul în care această aplicație le gestionează.
Așadar, le vom lua pe rând cu termenii și condițiile în față. Aceștia sunt actualizați la data de 2 decembrie 2022.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/01/lensa.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_07015caba2bf85553b058b0ed8be349a.jpg)
”User Content” = ceea ce urci tu în aplicație. Foarte important de ținut minte.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/01/solely.jpg)
Prin urmare, în momentul în care încarci conținutul tău de utilizator în cadrul aplicației, acorzi aplicației o licență de a face orice cu conținutul respectiv. Desigur, ai putea să fii critic și să spui că nu este „orice”, ci vorbim doar de anumite scopuri limitativ prevăzute de acești termeni. Cu singura diferență că aici se spune îmbunătățirea produselor existente sau crearea unor noi produse care „pot include, dar bineînțeles fără a se limita la anumite operațiuni.”
Realist vorbind, fraza „pot include, dar fără a se limita la” este fraza cel mai des folosită de avocați ca să lăsăm portiță liberă pentru… alte chestii.
Interesant este că face referire și la „politica de prelucrare a datelor”. Ajungem și acolo.
Apropo, „licența” încetează atunci când ștergi pozele sau ștergi contul (care din ele e prima, să înțeleg?) Dar până atunci, ehehehe.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d62ad65ec19e75178fb06c8fea313507.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/01/ehehehe.jpg)
Aici User Content se confundă atât cu contentul urcat de utilizator inițial, daaaar și cu contentul pe care îl face aplicație. Și da, putem spune că este normal să li se acorde o licență de marketing. La dai tag sau postezi pozele făcute cu aplicația, hai să le poată promova. Totuși, nu e chiar corect dacă doar le publici, fără să dai @ tag sau să #, dar acolo intrăm în politice altor platforme.
Apropo, doar licența de marketing poate fi retrasă, nu și cealaltă.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/01/cealalta.jpg)
Deci da, nu poți să pui pozele cu alte persoane de la care nu ai acordul. Nu intrăm în discuția cu vedete și persoane publice.
Ca o concluzie: nu distingem între ”Conținutul brut urcat de Utilizator” în Aplicație și ”Conținutul care rezultă” din Aplicație. User Content și, implicit, licențele de acolo, se referă la tot User Content.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_5afa448d5bc47478cb12eff8d01daa8b.jpg)
Licența de utilizare pentru User Content (generală) încetează când ștergi pozele din Galeria Lensa sau când îți încetezi contul.
Iar acum, date personale
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/01/date-personale.jpg)
Da, nu iau fața ta ca atare, ci practic iau trăsăturile feței tale. Finalmente, ajungem la ”Face Data” care, meh, sunt data personale, dar nu știm exact ce e cu ele.
Este foarte interesant că de la momentul la care au început să apară articolele în presă și până la momentul actualizării acestei politici, au ținut cu tot dinadinsul să accentueze faptul că nu vor folosi aceste date personale pentru autentificare, advertising, identificare sau orice altă manieră de marketing.
Bineînțeles anumite persoane au spus că având în vedere că aceste informații sunt șterse imediat ce imaginile sunt procesate nu mai există absolut niciun risc. Ce nu avem neapărat în vedere este faptul că până să se termine tot procesul și până să fie șterse aceste date, ele pot fi transferate fără nicio problemă către alte terțe persoane.
Partajarea datelor
Aici devine și mai interesant. Citește continuarea pe avocatoo.ro
ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL AVOCATOO.RO
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_708457dc46d466abcdbae731c3facf42.jpg)

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.