Vaslui: doar școlile de la oraș produc performanță

Raportul de cercetare „Inegalități sociale în învățământul românesc”, realizat în 2024 de mai mulți specialiști din cadrul SNSPA București, a analizat rezultatele a 736 de elevi din 25 de unități de învățământ din zonele rurale, din orașele mici și mari.  În ceea ce-i privește pe copiii participanți la studiu, aceștia au obținut la Evaluarea Națională de anul trecut note între 1.65 și 9.90. Pornid de la aceste date, specialiștii au încercat să afle motivele care au stat la baza discrepanțelor între note. De ce unii au reușit să facă performanță, iar alții puțin spre deloc? 

Zona în care se află școala în care au studiat copiii este primul factor care diferențiază notele obținute de elevii din Vaslui anul trecut la Evaluarea Națională Concret, potrivit studiului, copiii care au învățat în școli din orașe mari au obținut cele mai bune rezultate. Media acestor note a fost aproape 8, nota maximă înregistrată fiind 9,90. 

Pe de altă parte, în orașele mai mici, cu o populație mai redusă numeric, nota medie coboară la 6. Rezultatele variază însă destul de mult: cele mai mici note au fost de aproape 2, în timp ce rezultatele cele mai bune au atins 9.70. 

Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România
Recomandări
Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România

În mediul rural, prin comparație, media notelor nu depășește nota 5, iar notele minime scad sub nota 2. Diferența cea mai mare este între elevii din mediul rural și cei din orașele mari ale județului. Valoric, ea este de 2,5 puncte.

Educația și nonvaloare se transmit din generație în generație 

Nivelul de educație al părinților este un alt factor important care diferențiază statistic semnificativ notele obținute de elevi la Evaluarea Națională de anul trecut. 

În urma studiului, s-a constatat fatul că elevii ai căror părinți au un nivel redus de educație au obținut, în medie, nota 4,82 la Evaluarea Națională. În cazul lor, nota maximă înregistrată a fost de 8,52. Cei ai căror părinți au un nivel mediu al studiilor au obținut, în medie, nota 5,66, iar nota maximă înregistrată a fost 9,52. În cele din urmă, elevii ai căror părinți au un nivel ridicat al studiilor absolvite au obținut, în medie, nota 7.68, iar nota maximă a fost 9.90. 

„Diferența între cele trei grupuri de elevi este semnificativă, în special între cei ai căror părinți au un nivel ridicat al studiilor absolvite și cei cu un nivel redus al educației. În realitate, această diferență măsoară în medie 3 puncte diferență la media obținută la Evaluarea Națională în favoarea celor ai căror părinți au absolvit studii universitare sau post-liceale”, au explicat autorii studiului.

Ultimul termen din procesul lui Vlad Pascu. Avocații lui cer reducerea pedepsei: „E ușor să-i dăm 10 ani de închisoare și să acoperim incompetența autorităților”
Recomandări
Ultimul termen din procesul lui Vlad Pascu. Avocații lui cer reducerea pedepsei: „E ușor să-i dăm 10 ani de închisoare și să acoperim incompetența autorităților”

Concluzia? Copiii ai căror părinți au un nivel de educație mai scăzut obțin note mai mici și au șanse și mai mici să continue parcursul educațional după Evaluarea Națională. „Decalajele educaționale se acumulează de la o generație la alta și determină consolidarea unor clivaje semnificative la nivelul populației”, au mai precizat specialiștii.  

Ai bani, ai parte

Diferențe semnificative între notele obținute la Evaluarea Națională de anul trecut pot fi observate și în funcție de diferiți indicatori ai bunăstării materiale ale familiilor elevilor. Sinteza datelor indică diferențe de cel puțin un punct la nota de la Evaluarea Națională în funcție de existența unui autoturism personal în gospodărie, a culegerilor și materialelor auxiliare de învățare, a unui laptop personal utilizat pentru activități de învățare etc, se mai arată în raport.

Concret, elevii ai căror părinți dețin un autoturism personal au avut rezultate mai bune la Evaluarea Națională de anul trecut față de cei ai căror părinți nu posedă o mașină. Nota medie a grupului care îndeplinește acest criteriu a fost de 6.82 față de 4.97, media înregistrată de copiii ai căror familii nu dețin un autoturism.

Noul pachet de măsuri fiscale vine cu TVA majorat de la 1 iulie. Tanczos Barna: Coaliția va lua decizia finală
Recomandări
Noul pachet de măsuri fiscale vine cu TVA majorat de la 1 iulie. Tanczos Barna: Coaliția va lua decizia finală

De asemenea, elevii care au avut acces la culegeri și alte materiale auxiliare pe care le-au folosit în procesul de învățare au înregistrat rezultate mai bune. Concret, nota medie a acestui grup de elevi a fost de 6. 50. Spre deosebire, elevii care nu au avut materiale după care să învețe au înregistrat o notă medie de doar 4.25. 

Accesul la cărți și internet face diferența între o notă mare și una mică

Cine a avut la dispoziție un calculator, un laptop sau o tabletă a primit, de asemenea, note mai mari la Evaluarea Națională. Grupul acestor elevi a înregistrat o notă medie de 6.60, spre deosebire de ceilalți care au atins doar 4.61.

Diferențe mari există și între copiii care au sau nu au acasă cărți. Nota medie în grupul care îndeplinește acest criteriu a fost de 6.43 spre deosebire de nota 4.62, media înregistrată de cei care nu au o bibliotecă acasă și nu citesc în mod curent.

O discrepanță și mai puternică există între elevii care au acces la internet și cei care nu se bucură de acest privilegiu. Notele medii ale celor două grupuri vorbesc de la sine: 6.28 și 3.95. 

Copiii cu părinți în străinătate, note mai mici la Evaluarea Națională

Copiii care au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate au înregistrat, de asemenea, rezultate mai slabe la examen, mai aflăm din datele prezentate de studiu. Cei care nu au trăit această experiență a separării de părinți au înregistrat o notă medie de 6.46 în timp ce celălalt grup a atins doar media de 5.46. Cât despre elevii ai căror părinți au un loc de muncă stabil, aceștia au înregistrat, din nou, rezultate mai bune: 6,43 față de 4.62 nota medie la examen. 

Diferențe uriașe între rezultatele copiilor vasluiesni la Evaluarea Națională de anul trecut se observă și dacă ne raportăm la spațiul în care aceștia pot învăța în liniște. Elevii care au avut un loc al lor destinat studiului, acolo unde nu i-a deranjat nimeni, au luat note mai mari. Nota media a acestora a fost 6.18 față de 4.83, cât au înregistrat copiii care nu beneficiază de acest „lux”.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.