MENIU CAUTĂ
, de Florin Ghioca

A murit actorul Valentin Plătăreanu, tatăl actriței Alexandra Maria Lara

Distribuie

Actorul și regizorul Valentin Plătăreanu a murit la vârsta de 82 de ani, în Germania, acolo unde se stabilise din 1983. El este tatăl cunoscutei actrițe Alexandra Maria Lara.

Valentin Plătăreanu s-a născut pe 15 noiembrie 1936, în România. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, promoţia 1958, la clasa prof. Irina Răchiţeanu, a fost actor, regizor si profesor de teatru. Din 1958 până în 1980, el a jucat mai mult de 30 de roluri la Teatrul Național București, și a servit în calitate de director adjunct. În 1978-1979 el a regizat „Hernani” de Victor Hugo, „Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare și „The Rivals” de Richard Brinsley Sheridan.

În 1983, Plătăreanu a părăsit România și s-a stabilit în Germania împreună cu soția sa, Doina, și cu fiica lor, Alexandra. Aceasta avea să devină o binecunoscută actriță de talie mondială, remarcată inclusiv de Francis Ford Coppola și distribuită în filmul său „Tinerețe fără tinerețe”.

În 1992 a fondat Școala de Teatru Charlottenburg (Schauspielschule Charlottenburg), cu partenerul său, Henner OFT. Împreună cu fiica sa, Alexandra Maria Lara, a scris cartea „Und Bitte! Die Rolle unseres Lebens” (Kindler-Verlag, München, 2010).

Ca actor de film a jucat în pelicule celebre românești, printre care se numără „Răscoala” (1965), „Frații Jderi” (1974), „Cuibul salamandrelor” (1978), „Un om în loden” (1979), „Duelul” (1981), „Enemy at the Gates” (cu Jude Low și Joseph Fiennes), „Offset” (2006). A interpretat roluri remarcabile și în multe filme de televiziune, atât în România, cât și în Germania.


VIDEO | Legătura miraculoasă dintre București și Notre-Dame! În Catedrala Sfântul Iosif din Capitală se află o bucată din coroana de spini a lui Iisus, salvată din flăcările care au mistuit Notre-Dame

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Inundații în Cernavodă
Comentarii