Mergi direct la conținut »
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > “Amintiri din copilărie” de Octavian Ursulescu. Artistul s-a născut la ocolul silvic și-i e sfânt portul popular

“Amintiri din copilărie” de Octavian Ursulescu. Artistul s-a născut la ocolul silvic și-i e sfânt portul popular

Vocea inconfundabilă a lui Octavian Ursulescu este un reper al evenimentelor artistice de calitate, în ultima jumătate de secol. Mereu galant, la patru ace, prezentatorul se mândrește că s-a născut, copilărit și educat într-un sătuc transilvan, lângă ocolul silvic. Anual, mândru fiu al Mureșului (72 de ani) , își scoate la purtat straiul popular pentru a-și omagia prietenii și zona natală, Chiheru de Sus.

De Florian Gheorghe,

„M-am născut chiar în clădirea ocolului silvic din satul Câmpul-Cetății, celebru pentru păstrăvăriile sale, dar și pentru un festival internațional al baloanelor cu aer cald. Părinții mei erau amândoi ingineri silvici. Mă întorc acolo ca într-un pelerinaj, cămin mi-a fost însăși curtea școlii, acolo am avut căminul și tot acolo vedeam anual să-mi revăd colegii de generație, însă mulți s-au dus la Cer”, spune cu regret prezentatorul celor mai frumose momente din muzica ușoară românească.

„Prindeam pești cu coșarca în «vale» (pârâul Beicii) și pescuiam cu mâna pe cei amețiți de cânepa pusă la «topit». Alergam în picioarele goale toată vara, cu talpa «bătucită», pe dealuri, miriști, prin iarbă sau «otavă» și nu mâncam decât felia unsă cu «unsoare» (untură) și o felie de ridiche neagră și… din nou la joacă! Unele din cele mai frumoase amintiri sunt legate de «livada popii», cățărat în merii și perii dintre care câțiva mai sunt și azi în picioare”, își aduce aminte Ursulescu onorat fiu al satului, învestit cu titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Chiheru de Jos și prezentator nelipsit la cadrul „Zilelor Chiherului”.

Cel mai apropiat „chiherean” îi este lui Tavi un alt îndrăgostit cu patimă de locurile natale, Ioan Matei, socrul faimosului fotbalist Adrian Ilie. Acesta și-a construit la Chiheru de Sus o frumoasă casă de vacanță, cu livadă, vie, iaz și… un cazan în care face țuică. Acesta a restaurat complet moara cu apă a bunicilor săi, pe care a făcut-o complet funcțională.

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”
Recomandări

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”

 

Tavi trage la el de fiecare dată când reușește să ajungă pe meleagurile copilăriei, depănând amintiri la o slană cu ceapă și un „jinars” ca la mama acasă. Dacă Ioan Matei (care locuiește cu soția la Poiana Brașov, unde conduce hotelul băiatului său) a amenajat în casa părinților săi un adevărat muzeu etnografic, Octavian Ursulescu își cinstește județul prin costumul popular, pe care îl poartă când ajunge la sărbătoarile locale.


Citește și:

Actorul Gabriel Fătu s-a mutat la teatru. Soția „i-a dat papucii”, noi și pufoși, colegii i-au cumpărat periuță de dinți

Close
Închide
  Close