Mergi direct la conținut »
Asaf Avidan și Yasmin Levy, invitați la Balkanik Festival de anul acesta

Asaf Avidan, Yasmin Levy, Fanfara Tirana meets Transglobal Underground, Kroke, Light in Babylon și Manonera sunt doar o parte dintre numeroșii artiști care vor urca pe scena din fața Gării Regale Băneasa anul acesta, la ediția a 8-a a Balkanik Festival, care va avea loc în perioada 7-9 septembrie. Balkanik Festival a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri de world music din Europa, apreciat internațional de reviste de specialitate precum Songlines sau Folker, primind EFFE Label - Remarkable Festival pentru al treilea an consecutiv.

De Florin Ghioca,

Vineri, 7 septembrie și sâmbătă, 8 septembrie, obișnuita petrecere va continua cu trupe live și DJ la Youniverse Summer Club, la o aruncătură de băț de Gara Regală. Noaptea de vineri va răsuna în ritmuri de fanfare, iar sâmbătă, atmosfera va fi una de litoral românesc din anii 90, cu Dan Ciotoi și formația Generic. Salvamarii vor fi nelipsiți de la cele două afterparty-uri, unde publicul se va putea răcori în piscină după o zi și-o noapte de dans.

Asaf Avidan, cântăreţul din Israel de muzică folk-rock cu bunici români, şi-a început cariera în 2006, printr-un proiect creat chiar de el: Asaf Avidan & The Mojos. În 2013, artistul devine cunoscut în întreaga lume datorită albumului „Different Pulses”. „One Day”, „Love It Or Leave It” şi „Over My Head” sunt câteva dintre cele mai cunoscute piese ale artistului, care i-au adus discuri de aur și platină.

În muzica interpretei Yasmin Levy există o tensiune incontestabilă între puritatea genului Ladino (muzica iudeo-spaniolă din Spania) şi inima arzătoare a flamenco-ului. Ladino este termenul colectiv pentru limbajul iudeo-spaniol vorbit de evreii din Spania: acesta îmbină spaniola originală veche cu alte limbaje care includ araba, turca, greaca, limbi slave, portugheza, franceza şi italiana. Răspândirea geografică a comunităţilor în Africa de Nord, Turcia, Grecia şi Balcani, fiecare cu dialecte şi obiceiuri religioase diferite, se reflectă în muzica variată a cântecelor folclorului iudeo-spaniol care a ajuns pâna în prezent. Yasmin a primit disctincția Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundation Award pentru promovarea dialogului intercultural între muzicieni din trei culturi diferite.

Gheorghe Dincă este mândru că este anchetat în paralel și de FBI. „Popicu” a învățat procedurile judiciare în celulă
Recomandări

Gheorghe Dincă este mândru că este anchetat în paralel și de FBI. „Popicu” a învățat procedurile judiciare în celulă

La începutul anilor 90, a apărut un line-up inedit de DJ, producători şi muzicieni din toate tipurile de medii şi culturi, care au decis să schimbe scena muzicală. De atunci, Transglobal Underground au devenit celebri pentru faptul că mixează stiluri şi ritmuri muzicale, fără a ţine cont de genuri, bariere tehnologice sau normalitate muzicală. Fanfara Tirana a luat naștere în 2002, din membri ai fanfarei armatei albaneze, care au decis să formeze împreună o orchestră. Din repertoriul lor fac parte cântece de nuntă şi cântece din tradiția kaba, care îşi au rădăcinile în Albania de Sud şi sunt interpretate la clarinet şi vioară, cu accentul pus pe interpretare individuală şi improvizație. La Balkanik Festival, Transglobal Underground și Fanfara Tirana își unesc forțele pe aceeași scenă, într-un spectacol de povestit nepoților.

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'
Recomandări

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'

Yasmin Levy va urca pe scena Balkanik Festival

Yasmin Levy va urca pe scena Balkanik Festival

Manonera este un colectiv de artişti şi performeri din România, într-un proiect de amestec şi fuziune unic în peisajul muzical contemporan. Grupul funcţionează pe patru coordonate, inspirându-se în egală măsură din muzicile lăutăreşti, muzicile romilor mai recent sedentarizaţi din România, muzicile de tango, flamenco şi Turk Halk Muzigi (muzicile de tradiţie orală din Turcia, cu extensie în Peninsula Balcanică). Light In Babylon s-a format în anul 2010, pe străzile din Istanbul, prin întâlnirea unor muzicieni pasionați. Trupa a fost descrisă de revista fRoots Magazine ca fiind „o celebrare a tradiţiilor cosmopolite ale Istanbulului şi ale comunităţii evreieşti” și este una dintre cele mai apreciate formații tinere pe val din spațiul est-mediteranean.

Cultul lui Pomohaci. Cât de ușor scapă de închisoare pedofilii din România
Recomandări

Cultul lui Pomohaci. Cât de ușor scapă de închisoare pedofilii din România

Pe lângă recitalurile artiștilor invitați anul acesta la Balkanik Festival, în spațiul amenajat în fața Gării Regale Băneasa vor mai avea loc: un târg meșteșugăresc, unde sunt invitați meșteri din toată România, care își vor prezenta obiectele artizanale și vor susține demonstrații ale unor meșteșuguri rare, pe care le dispariție, un târg al tinerilor artizani, care împletesc tradițiile cu noile tehnologii, pentru a le asigura continuitatea, video mapping, expoziții de fotografie, instalații, performance-uri.

Cea de-a VIII-a ediție a Balkanik Festival vine și cu cel mai bine curatoriat food court internațional, unde publicul se va putea desfăta cu bunătăți culinare pentru toate gusturile. Informații complete despre trupe pe site-ul oficial al evenimentului, iar abonamentele și biletetele se găsesc pe site-ul Eventbook. Organizatorii anunță că primele 500 abonamente pot fi achițitionate la prețul de 120 lei. Balkanik Festival este un eveniment organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin Centrul Cultural ARCUB, Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Close
Închide
  Close