Bufnița este o pasăre nocturnă cu adevărat interesantă, în lume existând peste 200 de specii de bufnițe, dintre care cel puțin 10 se regăsesc și în România. Iată 20 de curiozități despre bufniță:

Bufnița în cultura românească

În cultura românească, bufnița a avut, de-a lungul timpului, multe semnificații. În vechime era considerată drept vestitor al pădurii.

În multe zone din țară, sunetul pe care bufnița îl produce este asociat cu veștile proaste sau chiar cu moartea. Asta și din cauza sunetului lugubru, asemănător cu un vaiet, pe care bufnița sau cucuveaua îl scoate.

Bufnița, considerată piază rea, în cultura românească

În alte culturi însă, se consideră că bufnița reprezintă înțelepciunea și chiar aduce noroc.

În ultimii ani, și în România s-a răspândit credința potrivit căreia obiectele ce au ca simbol bufnița ar fi un talisman norocos, motiv pentru care foarte multe persoane au început să poarte coliere și altfel de accesorii cu bufnițe. Ba mai mult, sunt mulți și cei care nu fac nicio legătură între bufniță și noroc, dar iubesc pur și simplu aceste frumoase păsări nocturne și achiziționează obiecte ce au ca simbol bufnițele.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Cât trăiește bufnița

Bufnița poate să trăiască între 5 și aproximativ 50 de ani, în funcție de specie, dar și de cât de prietenos este mediul. Bufnița este o pasăre singuratică și trăiește în cuiburi construite în crengile sau scorburile copacilor și pe pământ, în regiuni stâncoase. Multe însă, își fac cuiburi și în preajma hambarelor, silozurilor sau chiar în cimitire.

Curiozități despre bufniță

  • Bufnița este cea mai mare pasăre nocturnă răpitoare. Anvergura aripilor ei poate fi cuprinsă între 60 și chiar 170 de cm, iar înălțimea bufniței variază între 14 și 80 de cm.

  • Bufnița își poate întoarce capul foarte mult, dar nu chiar 360 de grade așa cum mulți cred. Aceste păsări nocturne își pot roti gâtul cu câte 135 de grade în ambele direcții, ceea ce le conferă o rotire totală de 270 de grade.
  • Multe dintre speciile de bufnițe au picioarele acoperite de pene groase, care le protejează de mușcăturile de șerpi și șobolani, viețuitoare pe care ele le vânează
  • Cea mai mică bufniță din lume este Bufnița Elf, care are 14-15 cm înălțime, cântărește aproximativ 45 grame. Aceasta trăiește în interiorul unor cactuși gigantici, făcându-și culcuș în scorburi făcute de ciocănitoare.
  • Cea mai mare bufniță este Marea Bufniță Gri, care trăiește în America de Nord și are o înălțime de până la 80 de centimetri.
  • Exceptând Antarctica, pe fiecare continent se găsesc mai multe specii de bufnițe.
Bufnița poate atinge dimensiuni impresionante
  • Bufnița se hrănește cu șoareci, crabi, broaște, lilieci mici, insecte, șerpi, șopârle sau chiar iepuri, iar populația de bufnițe variază în funcție de cât de bogată este hrana.
  • Există specii de bufnițe care vânează alte bufnițe. Bufnițele cu coarne mari sunt, de exemplu, prădătorul bufniței cu creastă, aceasta fiind de dimensiune semnificativ mai mică.
  • Bufnițele nu mestecă mâncarea, deoarece nu au dinți, la fel ca și celelalte păsări. Dacă prada este prea mare, această pasăre își folosește ciocul ascuțit pentru a o împărți în bucăți.
  • Bufniță este o denumire comună pentru păsările răpitoare de noapte din ordinul Strigiforme, care cuprinde buhele, cucuvelele, huhurezii, strigile și alte păsări răpitoare de noapte. 

Curiozități despre sunetul produs de bufniță

  • Femelele au glasul mai ascuțit decât cel al masculilor, iar în timpul sezonului de împerechere bufnițele pot fi auzite de la un kilometru și poate chiar mai mult.
  • Există specii de bufnițe care nu scot niciun sunet.
  • De multe ori, bufnițele își folosesc strigătul ca o avertizare, pentru a-și marca teritoriul

Curiozități despre corpul bufniței

  • Bufnițele sunt zigodactile. Asta înseamnă că două dintre degetele de la picioare sunt orientate în interior și două în exterior.
  • Bufnița este singura pasăre care are ochii situați pe partea anterioara a capului. Dar pentru că aceștia sunt ficși, această pasăre are un gât scurt, dar foarte flexibil, pe care îl poate întoarce în aproape toate părțile, asigurându-i astfel un orizont de vizibilitate foarte mare.

  • Bufnițele au în craniu două găuri uriașe, raportat la mărimea lor, pentru urechi. Auzul este atât de puternic pentru că posedă și un disc facial format din pene care canalizează sunetul în orificiile urechii.
  • Ochii bufnițelor, deși par plați, sunt, de fapt, tubulari. Această structură le asigură bufnițelor o vedere foarte clară chiar și la distanțe foarte mari, în condiții de întuneric
  • O bufniță are cea mai bună viziune nocturnă dintre toate animalele, iar auzul este aproape la fel de acut. Spre deosebire, o bufniță aude de patru ori mai bine decât o pisică.
  • În mitologia greacă se considera că, atunci când un soldat vede o bufniță zburând în timpul luptei, era un semn al victoriei viitoare.
  • În Japonia există întregi rețele de cafenele și restaurante unde oamenii pot să ia masa și să interacționeze cu bufnițele

Urmărește-ne pe Google News