MENIU CAUTĂ
04 Iul. 2011 20:18

Cabral, despre rezultatele la BAC: „Părinții elevilor sunt vinovați”

Distribuie

"Eu am urât scoala din toată inima mea de copil! Nu mi-au plăcut decât câteva materii, și astea datorită profesorilor pe care am avut norocul să-i am. Am chiulit cât am putut de mult, am învățat cât de puțin s-a putut, am făcut cât de multe tâmpenii am putut să fac.
Dar când spun “cât am putut de mult” nu era vorba de putința mea ci de cât mă lăsau ai mei. Pentru că părinții mei, oricât de ocupați ar fi fost, își făceau timp atât pentru un drum la școală cât și pentru ciomăgeala ulterioară.

Unde vreau să ajung? Vorbind despre situația catastrofală dezvaluită de BAC-ul lui 2011, oricât ar purta din vină sistemul, profesorii sau curenții ascendenți din Dobrogea, vina este purtată și de parinti.

Și spun asta ca absolvent de școală generală și de liceu… cu forța. Dacă era dupa mine cred că stabileam un nou record negativ, primul elev care a luat 0 (zero) pe linie la toate examenele. Dar n-a fost dupa mine, slavă Domnului! Că la mulți ani după ce-am terminat liceul am ales să fac o facultate, și-apoi si un master, alea au fost deciziile mele.

Era bătut de fiecare dată când părinții săi mergeau la școală

Dar dacă în generală și la liceu n-am fost de zero, ci de 6, 7 sau 8, a fost datorită părinților mei. Tata era dispecer la o companie comunistă de transport, muncea 24 cu 48, dar când venea mort de oboseală acasă mă lua la rost și-mi cerea caietele, spre disperarea mea. De mama ce să mai zic… era economistă și venea acasă după 10 ore de stat cu nasu-n cifre doar pentru a mai sta cu retardul de mine încă vreo 3, să nu rămână chiulangiul în urmă. La chimie nu se pricepeau niciunul, dar aveam un prieten de familie, Bogdan, pe capul căruia mă trimiteau ca să înteleg ce vrea domnu Mendelev de la mine.

Dacă am luat BAC-ul vă zic sincer, înafara de cei câțiva profesori care au știut cum să tragă de noi și să ne miște din nesimțirea caracteristică vârstei… ei bine, asta s-a întâmplat și datorită părinților nostri. Care ne-au explicat, ne-au lăudat sau ne-au dojenit, ne-au certat, ba chiar ne-au și ciomăgit sănătos…

Fără să intru în dispute legate de nivelul cerințelor BAC-ului de anul ăsta, fără sa invoc lipsa de interes a profesorilor (să nu uităm că noi am făcut în asa fel încât să fie platiți cu 6000-700 lei pe lună), fără alte dispute, eu vă spun simplu: în copil este și oglinda părintelui”, scrie Cabral pe blogul său.

Citește mai multe despre Bacalaureat pe Libertatea.

Comentarii