Mergi direct la conținut »
Ce pedeapsă poate să primească Carina Țurcan, femeia acuzată de Rusia de spionaj în favoarea României
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > Ce pedeapsă poate să primească Carina Țurcan, femeia acuzată de Rusia de spionaj în favoarea României

Ce pedeapsă poate să primească Carina Țurcan, femeia acuzată de Rusia de spionaj în favoarea României

Carina Țurcan, femeia originară din Republica Moldova care a fost arestată marți în Rusia, fiind acuzată de spionaj în favoarea României, are cetățenie rusă și a renunțat la cea moldovenească în 2016. Ea riscă acum ani grei de închisoare. 

Țurcan este membră în Consiliul de Administrației al companiei Inter Rao, scrie Kommersant. Ea a fost reținută de FSB și va sta în arest preventiv cel puțin până pe 13 august.

Femeia a fost acuzată de încălcarea articolului 276 din Codul Penal al Federației Ruse, infracțiune pentru care pedeapsa maximă este de 20 de ani de închisoare. Legea din Rusia spune însă că spionajul este o infracțiune care poate fi comisă doar de cetățeni străini. În schimb, cetățenii ruși pot fi acuzați de trădare a nației sau a statului.

După arestarea lui Țurcan, mai multe percheziții au avut loc la biroul și locuința acesteia, precum și la mai mulți oficiali ai Ministerului Energiei din Rusia. De asemenea, angajați ai companiei Inter Rao vor fi audiați ca martori în proces.

Țurcan este acuzată că ar fi colectat și trimis informații care constituie secrete de stat și alte informații protejate din punct de vedere legal unor servicii de informații din țări străine, printre care și România.

În acest dosar este implicat și Viaceslav Kravchenko, ministru adjunct al Energiei. Presa din Rusia scrie că el ar fi depus deja mărturie împotriva femeii.

Carina Țurcan s-a născut în 1974 și este absolventă a Universității Internaționale Independente din Republica Moldova. Ea mai are și master în afaceri la o universitate din Spania. În 2012, a devenit membri în CA de la Inter Rao. Țurcan deține și 36.914.877,36 acțiuni ale companiei Inter Rao, adică 0,0354% din capitalul social al companiei.


CITEȘTE ȘI: 

VIDEO/ Ce se întâmplă cu vila de la malul mării a lui Alexandru Arșinel? Actorul nu a mai călcat pe acolo

Close
Închide
  Close