Vals compus de o femeie, în premieră la concertul de Anul Nou de la Viena

Ediția din acest an este dedicată renumitului compozitor Johann Strauss, cu ocazia celei de-a 200-a aniversări a nașterii sale, și include lucrări celebre ale dinastiei Strauss. Printre piesele care vor răsuna se numără popularul vals „Dunărea albastră”, despre care Riccardo Muti a declarat că intenționează să transmită un mesaj de armonie, frumusețe și pace.

„Sperăm că valurile Dunării albastre vor purta corăbii pline de frumusețe și iubire”, a spus dirijorul în vârstă de 83 de ani, subliniind importanța muzicii în contextul actual al incertitudinilor globale.

În premieră, programul include și un vals compus de o femeie, „Ferdinandus Waltz”, de Constanze Geiger, un moment care adaugă o notă de diversitate și inovație celebrului concert.

Când e concertul de Anul Nou de la Viena – 2025

Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena este unul dintre cele mai cunoscute concerte de Anul Nou din lume, care constă în principal din lucrări muzicale ale dinastiei Strauss. Pe lângă concertul principal din 1 ianuarie, au loc concerte pe 30 și 31 decembrie.

Cine transmite concertul de Anul Nou de la Viena – 2025

Victor Ponta, obligat să-l despăgubească pe fostul procuror Mircea Negulescu cu 25.000 de lei. Instanța, despre acuzațiile lansate de fostul premier la România TV: „Erau plăsmuiri”
Recomandări
Victor Ponta, obligat să-l despăgubească pe fostul procuror Mircea Negulescu cu 25.000 de lei. Instanța, despre acuzațiile lansate de fostul premier la România TV: „Erau plăsmuiri”

Spectacolul va fi transmis de Radioteleviziunea publică austriacă ORF și va ajunge la milioane de telespectatori din întreaga lume, fiind difuzat de 93 de posturi de televiziune. În România, Concertul de Anul Nou de la Viena va fi transmis în direct de TVR 1, începând cu ora 12:15, pe 1 ianuarie 2025.

Transmis în exclusivitate în România de TVR 1, Concertul de Anul Nou 2025 al Filarmonicii din Viena dirijat de Ricardo Muti, va fi comentat şi anul acesta pentru Televiziunea Română de Cătălin Sava, muzicolog şi jurnalist TVR.

TVR Cultural difuzează în reluare concertul pe 1 ianuarie, de la ora 19:00.

Cine dirijează concertul de la Viena

Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena, unul dintre cele mai prestigioase evenimente muzicale din lume, va avea loc pe 1 ianuarie 2025, sub bagheta legendarului dirijor italian Riccardo Muti. Acesta va conduce orchestra pentru a șaptea și ultima oară în acest concert iconic, marcând o încheiere emoționantă a unei colaborări remarcabile.

Riccardo Muti, care a dirijat peste 500 de concerte alături de Filarmonica din Viena, a confirmat că acest spectacol va fi ultimul său concert de Anul Nou alături de această orchestră prestigioasă.

În cadrul conferinței de presă, Muti a criticat guvernele pentru reducerea finanțării culturii și a evidențiat rolul esențial al muzicii în societate. „Muzica este un medicament de care avem nevoie din ce în ce mai mult”, a spus dirijorul, atrăgând atenția asupra importanței protejării patrimoniului cultural.

Donald Trump îl amenință pe Vladimir Putin că „va distruge” Rusia dacă nu va accepta un acord de pace în Ucraina
Recomandări
Donald Trump îl amenință pe Vladimir Putin că „va distruge” Rusia dacă nu va accepta un acord de pace în Ucraina

Cât au costat biletele la concertul de Anul Nou de la Viena – 2025

Pentru ediția din 2025, biletele au fost disponibile la prețuri variind între 35 € și 1.200 €, în funcție de categoria aleasă.

Datorită cererii extrem de ridicate, biletele sunt alocate printr-o loterie organizată anual în luna februarie. Pentru a participa la această loterie, doritorii trebuie să se înregistreze pe site-ul oficial al Filarmonicii din Viena în perioada 1-28 februarie a fiecărui an.

Este important de menționat că, din cauza cererii mari, mulți aplicanți nu reușesc să obțină bilete. De asemenea, se recomandă evitarea achiziționării biletelor de pe platforme neoficiale, deoarece prețurile pot fi mult mai mari decât valoarea nominală, iar autenticitatea biletelor nu poate fi garantată.

Despre concertul de Anul Nou de la Viena

Născute într-o perioadă întunecată a istoriei austriece, concertele de Anul Nou reflectă speranța oamenilor pentru vremuri mai bune. Astăzi, această muzică aduce bucurie și optimism pentru întregul an și entuziasmează până la capăt milioane de oameni din întreaga lume.

Timp de multe decenii, Orchestra Filarmonicii din Viena a prezentat publicului său un program interesant, cu un repertoriu bogat al dinastiei Strauss și al contemporanilor acestora. Vă puteți bucura nu doar de acest concert în direct vizitând Filarmonica din Viena, ci și în direct: în prezent, Concertul de Anul Nou este difuzat în 92 de țări ale lumii, ceea ce indică un nivel ridicat de popularitate a concertului și gradul de conștientizare a ascultătorilor atât la acasă și în străinătate.

Pensionarii speciali din Parlamentul României. Topul veniturilor, deschis de liberalii George Șerban și Nicolae Ciucă
Recomandări
Pensionarii speciali din Parlamentul României. Topul veniturilor, deschis de liberalii George Șerban și Nicolae Ciucă

Spectacolul include întotdeauna compoziții din dinastia muzicală Strauss: Johann Strauss I, Johann Strauss II, Josef Strauss și Eduard Strauss, precum și compoziții suplimentare ale altor compozitori austrieci, printre care Josef Hellmesberger Jr., Joseph Lanner, Wolfgang Amadeus Mozart, Otto Nicolai (fondatorul Filarmonicii din Viena), Emil von Reznicek, Franz Schubert, Franz von Suppé, Carl Michael Zicher. În 2009, au fost interpretate pentru prima dată compozițiile lui Joseph Haydn: „Farewell Symphony” în onoarea a 200 de ani de la moartea sa. În timpul concertului se interpretează mai mult de o duzină de compoziții între lucrări și pentru bis: valsuri, polke, mazurke, marșuri. Pentru un bis, se execută adesea o polcă rapidă. Al doilea cel mai popular este valsul lui Johann Strauss II „Dunărea albastră” (Johann Strauss Jr., Op 314, 1867), a cărui interpretare este de obicei întreruptă de aplauze zgomotoase și de urările de Anul Nou din partea muzicienilor adresate publicului. În partea finală a concertului, se joacă în mod tradițional Marșul Radetzky (Johann Strauss I, Op 228, 1848). În timpul spectacolului Marșului Radetzky, publicul aplaudă în mod tradițional în ritmul baghetei dirijorului. În 2005, Marșul Radetzky nu a fost realizat din cauza comemorarii victimelor tsunami-ului din 26 decembrie 2004 din Asia.

Durata concertului este de aproximativ două ore și jumătate.

În „Sala Mare” (mai bine cunoscută drept „Sala de Aur”) a Filarmonicii din Viena au loc concerte din 1939. La un moment dat din a doua parte a programului se alătură orchestrei dansatorii Baletului Operei de Stat din Viena, care alteori concertează la diferite concerte cunoscute din Austria: în Palatul Schönbrunn, Palatul-Castelul Esterhazy, Opera de Stat din Viena. În 2011, florarii au decorat sala de concert cu 30 de mii de flori. Din 1980, florile care decorează sala au fost un cadou de la orașul italian San Remo, regiunea Liguria.

Canalul de televiziune austriac ORF transmite în direct Concertul de Anul Nou din 1959. Din 1969, difuzarea se face color. Episoadele concertului sunt adesea incluse în diferite intrigi și imagini. Pentru telespectatorii, este difuzată și o reprezentație live a unui balet la Castelul Schönbrunn. Pentru prima dată în 2007, baletul a fost filmat în grădinile baroce din curtea castelului, interpretat de dansatori de la Baletul de Stat din Viena, iar mai devreme de dansatori de la Baletul Operei de Stat din Viena, Volksoper, Opera de Stat din Bavaria, precum și ca și alte vedete invitate celebre.

Din 2008, concertul pentru publicul austriac a fost comentat de Barbara Rett, care l-a înlocuit pe Ernst Grizesman, care a lucrat ca comentator la concertul de Anul Nou timp de 25 de ani. O altă inovație a apărut în 2010, când canalul ORF a difuzat pentru prima dată un concert în calitate HD și pe internet. Costume speciale de balet au fost concepute pentru acest concert de Valentino.

Oliver Frankel din Sibiu avea 14 ani când a participat la concertul de Anul Nou. Adolescentul este singurul român care a fost pe scena Musikverein, la concertul de Anul Nou de la Viena. Cântă în corul de băieți care, alături de Filarmonica din Viena, înviorează prima zi a anului cu valsuri celebre vieneze. Violonista Adela Frăsineanu este singura româncă din cadrul celebrei orchestre a Filarmonicii din Viena. 

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
Unica.ro
Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
Gabi Bădălău a făcut primele declarații despre relația cu Ema Uta: ”Am tot dreptul, ca bărbat, să...”. A recunoscut că o curtează, iar asta nu e tot! Ce a putut spune și despre Bianca Drăgușanu, fosta iubită
Viva.ro
Gabi Bădălău a făcut primele declarații despre relația cu Ema Uta: ”Am tot dreptul, ca bărbat, să...”. A recunoscut că o curtează, iar asta nu e tot! Ce a putut spune și despre Bianca Drăgușanu, fosta iubită
Corina Caragea: „Maldive nu e pentru mine. Țeapă mai mare ca această vacanță nu am luat”. Vedeta a publicat imaginile dezolante, din cameră
Libertateapentrufemei.ro
Corina Caragea: „Maldive nu e pentru mine. Țeapă mai mare ca această vacanță nu am luat”. Vedeta a publicat imaginile dezolante, din cameră
RCS RDS, lovitură totală pentru Netflix. Sunt vești bune pentru abonați
FANATIK.RO
RCS RDS, lovitură totală pentru Netflix. Sunt vești bune pentru abonați
Maurice Munteanu CRITICĂ dur ținutele purtate de Melania Trump și Lauren Sanchez la inaugurarea lui Donald Trump. „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est, dorința obsesivă de a părea o doamnă..."
Elle.ro
Maurice Munteanu CRITICĂ dur ținutele purtate de Melania Trump și Lauren Sanchez la inaugurarea lui Donald Trump. „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est, dorința obsesivă de a părea o doamnă..."
Elena Băsescu, schimbată complet în ultimii ani! Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / Foto
Unica.ro
Elena Băsescu, schimbată complet în ultimii ani! Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / Foto
Ultimul drum pentru Anastasia: Sute de baloane au zburat spre cer în Medgidia pentru sufletul micuţei de nici doi ani
Observatornews.ro
Ultimul drum pentru Anastasia: Sute de baloane au zburat spre cer în Medgidia pentru sufletul micuţei de nici doi ani
Horoscop 21 ianuarie 2025. Leii au în față o zi care nu vine cu acel sprijin emoțional de care se folosesc pentru a detensiona situația în care sunt
HOROSCOP
Horoscop 21 ianuarie 2025. Leii au în față o zi care nu vine cu acel sprijin emoțional de care se folosesc pentru a detensiona situația în care sunt

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI