În timp ce se plimba pe străzile din Centrul Vechi al Bucureștiului, Dan Negru a dat de locul în care Mihai Eminescu a lucrat ca redactorul la ziarul „Timpul”, între anii 1880-1881. Prezentatorul a fost dezamăgit când a văzut cum s-a transformat clădirea. Cu o pasiune evidentă pentru cultura și istoria României, Dan Negru le-a arătat celor care îl urmăresc în mediul online în ce s-a transformat acel loc.

„Aici, în Centrul Vechi al Bucureștiului, l-am găsit pe Mihai Eminescu, locul pe unde a umblat el, locul pe unde a lucrat el cât a fost în București, o să vă arăt imediat unde e amintirea lui Eminescu în București”, a spus Dan Negru, la începutul filmării.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Prezentatorul TV și-a exprimat public dezamăgirea trăită atunci când a văzut că locul în care Mihai Eminescu a lucrat în București a fost transformat într-un magazin alimentar. Dan Negru consideră acest aspect o neglijență față de valorile culturale și istorice ale țării.

„Uite! Pe prăvălia asta, pe minimarketul ăsta, printre gogoși și zarzavaturi e amintirea lui Eminescu”, a constatat Dan Negru, foarte intrigat de modul în care este tratat acest personaj emblematic al României, potrivit Kanal D.

„Eminescu printre zarzavaturi și gume de mestecat. Hai la mulți ani de 15 ianuarie!”

Pe o tăbliță poziționată lângă intrarea în magazin scrie: „În acest imobil poetul Mihai Eminescu a lucrat ca redactor la ziarul «Timpul», între anii 1880-1881”. Acesta este singurul lucru care amintește că marele poet român a lucrat în acel imobil.

„Ia uite locul istoric, monumentul istoric, în centrul Bucureștiului! Că tot o să bubuie netul pe 15 ianuarie, de aniversarea lui Eminescu”, a mai spus prezentatorul TV.

Spre finalul clipului, Dan Negru a tras o concluzie tristă, citându-l pe Mihai Eminescu: „«Totul ia timp și timpul ia tot», zicea Eminescu! Ăștia suntem! Eminescu printre zarzavaturi și gume de mestecat. Hai la mulți ani de 15 ianuarie!”.

De asemenea, în descrierea postării, Dan Negru a ironizat această situație, scriind:

„Eminescu, aniversat luni, a lucrat la minimarketul ăsta.

Somnoroase păsărele
Pe la rafturi se adună.
Vai de capu nostru, nene…
Noapte bună, noapte bună”.

Filmarea realizată de Dan Negru a devenit virală pe Facebook și a fost văzută de peste 300.000 de persoane. Peste 16.000 de urmăritori au apreciat mesajul, în timp ce peste 700 de oameni au ales să își spună punctul de vedere. Printre cei care au comentat la postarea lui Dan Negru se numără și Marcel Pavel, care l-a felicitat pe prezentatorul TV pentru inițiativa sa.

„Nepăsarea, sfidarea, uitarea față de valorile naționale ne curg prin vene! Avem «cultul» cocalarilor, al nonvalorilor, al manelismului, și nu ne oprim!

P.S. Prieten drag, ceea ce expui tu pe paginile de socializare aș denumi «Revoluția lui Dan Negru», «mișcare» la care mă alătur cu tot dragul și cu toată convingerea! Respect!”, a transmis cântărețul.

Când s-a născut Mihai Eminescu

Mihai Eminescu a fost considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română. Despre data și locul nașterii sale s-au discutat atâtea, deoarece există mai multe ipoteze.

  • Pe 31 martie 1889, Mihai Chințescu spunea la Ateneul Român faptul că Eminescu s-a născut într-un sat din Moldova, Soleni.
  • Mai târziu, într-un registru al membrilor Junimii, chiar Eminescu a notat ca și loc al nașterii orașul Botoșani, iar ca dată a fost trecută 20 decembrie 1840.
  • Însă în registrul școlii primare, Eminescu a fost consemnat pe data de 5 decembrie 1850, iar în documentele gimnaziului din Cernăuți, a fost trecută data de 14 decembrie 1849.
  • Toate aceste ipoteze dispar atunci când sora poetului, Aglae Drogli, a susținut printr-o scrisoare către Titu Maiorescu faptul că Mihai Eminescu s-a născut pe 20 decembrie 1849, în Ipotești.
  • Au apărut iar discuții, deoarece fratele poetului, Matei, a spus că Eminescu s-ar fi născut pe 8 noiembrie 1848, în Dumbrăveni.

Contrar tuturor acestor informații, data și locul nașterii lui Mihai Eminescu au fost acceptate și declarate pe 15 ianuarie 1850, în Botoșani. Acesta și-a petrecut copilăria în Ipotești, în casa părintească și prin împrejurimi.

Poezii de Mihai Eminescu – poezii celebre scrise de Eminescu

Urmărește-ne pe Google News