Mergi direct la conținut »
Muzică și Filme Libertatea > Entertainment > Muzică și Filme > Recomandare de film | „Funny Games”, apogeul tensiunii în cinema. Evită-l dacă stai prost cu inima!

Recomandare de film | „Funny Games”, apogeul tensiunii în cinema. Evită-l dacă stai prost cu inima!

Sătul de filme mediocre pe care le uiți până pui capul pe pernă? Uite unul pe care n-ai cum să ți-l ștergi din memorie, oricât ți-ai dori: „Funny Games” (Jocuri stranii), un thriller psihologic austriac din 1997.

De Sebastian Vizan,

Scris și regizat de Michael Haneke, „Funny Games” urmărește o familie care speră să petreacă câteva zile relaxante în casa lor de vacanță. Planul e compromis în momentul în care doi băieți le apar în prag, prezentându-se ca fiind vecini, și îi roagă să le împrumute câteva ouă.

Tot vorbind și vorbind, băieții refuză să mai plece. Familia se trezește sechestrată în propria locuință și torturată psihic de cei doi puști, care vor să savureze fiecare fior.

„Funny Games” e o înțepătură la adresa cinematografiei tradiționale, în care binele învinge mereu, după un șablon pe care-l știm pe de rost. Haneke mizează tocmai pe faptul că suntem optimiști, încrezători în forțele eroilor și în justețea scenariului. Cam toate filmele pe care le-am urmărit vreodată ne-au programat să gândim așa.

Haneke profită de naivitatea noastră și ne trage covorul de sub picioare, lăsându-ne buimaci și îngroziți. „Funny Games” nu doar că încalcă regulile convenționale, dar unul dintre băieți chiar privește înspre cameră și ne vorbește direct, tachinându-ne. E conștient de așteptările noastre și va face tot posibilul să le spulbere.

Când te prinzi că orice e posibil, sentimentul de neliniște se transformă în pură panică. Te rogi cu înflăcărare pentru un final fericit, dar creierul te-ndeamnă să renunți. E un contrast chinuitor.

Sună oribil, deci de ce ți-l mai recomand?! Pentru că e un film remarcabil, îndrăzneț, ingenios și imposibil de uitat. Dacă simți nevoia unei provocări și crezi că poți rezista stărilor de spirit descrise mai sus, merită să-i dai o șansă lui „Funny Games”.

Nota: 10/10.

Close
Închide
  Close