Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV/ Drama neștiută a marii soliste Ileana Șipoteanu! Gloanțele de la Revoluție i-au luat vocea
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > EXCLUSIV/ Drama neștiută a marii soliste Ileana Șipoteanu! Gloanțele de la Revoluție i-au luat vocea

EXCLUSIV/ Drama neștiută a marii soliste Ileana Șipoteanu! Gloanțele de la Revoluție i-au luat vocea

O artistă ale cărei piese au primit milioane de aplauze, Ileana Șipoteanu continuă să rămână în primul eșalon al muzicii ușoare, fidelă genului care a consacrat-o. A existat însă un moment în care toată cariera ei s-ar fi putut nărui: gloanțele de la Revoluție i-au luat vocea, la modul propriu.

De Florian Gheorghe,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În urmă cu 30 de ani și-a făcut debutul cu șlagărul “Ce mult te-am iubit”, o melodie compusă de Dumitru Lupu, care, culmea, a lipit-o pe vedeta  Epocii de Aur de compozitor până azi. Acesta i-a fost alături la greaua cumpănă pe care a traversat-o la revoluție.

Pe străzile din centrul Bucureștiului, în noaptea de decembrie 89, când revolta populară începută la Timișoara avea ecou la București, artista a suferit un șoc emoțional în urma căruia a rămas efectiv fără grai mai mult de un an, la modul propriu. Zvonurile despre înăbușirea sângeroasă a manifestării de la Timișoara au ajuns sub forma multor povești îngrozitoare, în întreaga țară. Chiar și în Bacău, unde artista se afla în turneu, alături de Gabriel Cotabiță și Octavian Ursulescu.

Gândurile negre alimentate de panica generală au creat un alt război în sufletul artistei pe tot parcursul drumului spre București, într-o noapte plină de filtre ale Miliției în fiecare oraș de pe rută. În lipsa unor știri clare, de teama unei revolte și la București, prezentatorul Octavian Ursulescu a lăsat-o artistă în stradă, aproape de Piața Universității.

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis
Recomandări

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis

A fost mută un an întreg

Drumul pe străzi lăturalnice, până la Piața Romană, unde artista locuia, a fost un infern, iar realitatea urbană- zeci de milițieni pe stradă și împușcăturile care se auzeu de jur-împrejur – coroborată cu concentrarea pe aspectele negative au distrus-o psihic. Ileana Șipoteanu a suferit un șoc emoțional și a ajuns să fie tratată clinic la Spitalul Colțea.

Timp de un an, artista a trebuit să facă playback, chiar și după ce ordinea socială s-a restabilit în țară. Grozăviile și ororile infernului de la Revoluție au trimis-o într-o depresie din care a scăpat cu ajutorul soțul său, compozitorul Dumitru Lupu. Practic, Ileana nu a mai găsit puterea să cânte sau să vorbească.

În ciuda traumei ce a marcat-o, în anii ce au urmat, artista (50 de ani) nu și-a pierdut zâmbetul și încrederea, iar viața sa și-a continuat, în cele din urmă, cursul firesc. Actriță, solistă și profesoară, Ileana Șipoteanu are o frumoasa fată, Dumitrana, în vârstă de 22 ani.

Citește și: EXCLUSIV. Stelele Epocii de Aur strălucesc și acum! Cât de frumos au îmbătrânit solistele care au animat sumbrii ani ai comunismului!

Close
Închide
  Close