De Sebastian Vizan,

Caraghiosul Jim Carrey își asumă aici un rol complex, solicitant din punct de vedere actoricesc, dovedind că poate face mai mult decât să se strâmbe ca un personaj din desene animate. Carrey intră excelent în pielea lui Andy Kaufman, un bizar comediant care sfida toate regulile divertismentului convențional prin anii ’70-’80.

De fapt, Kaufman a refuzat întotdeauna eticheta de „comediant”, pe motiv că nu știa să spună bancuri. În speranța că va deveni cel mai faimos artist din lume, el încerca mai degrabă să șocheze decât să amuze.

man-on-the-moon-jim-carrey
Jim Carrey, în rolul lui Andy Kaufman / Foto: Universal Pictures

Nu știai niciodată ce te-așteaptă când îți luai bilet la un spectacol al lui: poate că îl imita pe Elvis; poate că petrecea ore întregi pe scenă citind „Marele Gatsby” cap-coadă; poate că provoca femei din public la un meci de wrestling împotriva lui, spontan.

Filmul lui Forman surprinde perfect esența artistului, menținându-ne mereu în ceață. Chiar nu știi cum să reacționezi atunci când Kaufman pune mâne pe microfon. Ar trebui să râdem? Habar n-am, dar curioși sigur devenim.

man-on-the-moon-jim-carrey
O personalitate demnă de dezbătut / Foto: Universal Pictures

Pe măsură ce reprezentanțiile lui Andy devin mai ciudate, începem să ne-ntrebăm dacă nu cumva o fi nebun. Oare încearcă să se distreze pe sine, fără să-i pese de spectatori? Oare există vreo logică în spatele show-urilor sale?

Sunt întrebări la care nu garantez că vei găsi răspunsuri, dar e fascinant să le cauți. Mintea imprevizibilă a lui Kaufman cere să fie disecată, iar tu te vei simți mai mult psiholog decât spectator dacă alegi să vezi „Man on the Moon”.

Nota: 9/10.

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator
GSP.RO

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator

Horoscop 7 aprilie 2020. Fecioarele văd viitorul în tonuri sumbre
HOROSCOP

Horoscop 7 aprilie 2020. Fecioarele văd viitorul în tonuri sumbre