Mergi direct la conținut »
UPDATE/A murit clovnul Siminică. Trupul neînsuflețit al artistului va fi depus în incinta Circului de Stat
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > UPDATE/A murit clovnul Siminică. Trupul neînsuflețit al artistului va fi depus în incinta Circului de Stat

UPDATE/A murit clovnul Siminică. Trupul neînsuflețit al artistului va fi depus în incinta Circului de Stat

Joi seară, pe 27 septembrie, s-a stins din viață cel mai iubit artist de circ din România, Siminică. Pe numele lui real Simon Avram, clovnul Siminică s-a stins la vârsta de 81 de ani.

De Delia Chilianu,

UPDATE – Ora 20.20: Trupul neînsuflețit al lui Siminică va fi depus sâmbătă, 29 septembrie, între orele 10.00-12.00, în incinta Circului de Stat din Capitală (actual Metropolitan, fost Globus), din Aleea Circului nr. 15.


În ultimele două săptâmâni a fost internat la spitalul Floreasca, din cauza mai multor probleme de sănătate care îl chinuiau de ani buni și care, în ultima perioadă, îl țineau imobilizat la pat.

Libertatea i-a luat, în luna august, ultimul interviu, în care maestrul și-a spus ofurile și le-a cerut oamenilor din România să nu se mai refere la ce se întâmplă în politică pronunțând cuvântul „circ”.

„Siminică” s-a născut într-o cușcă a leilor transformată în vagon de circ. Bunicul său era instrumentist în Orchestra Circului „Bercuini”, tatăl său cânta la trombon și realiza pasaje comice iar mama sa era „amazoană” și, în timpul liber, vânzătoare la case de bilete.

De la vârsta de 5 ani, a preluat tradiția familiei. La doar 7 ani și-a făcut debutul în arenă într-un spectacol în care executa atât numere de acrobație, contorsionism și diverse giumbușlucuri.

Sora lui a murit în arenă

În 1953 participă împreună cu sora sa, Elena, la Festivalul Mondial al Tinereții din București executând numere de acrobație. Dar viața Elenei s-a încheiat în mod tragic, la numai 19 ani, în timpul unui spectacol susținut la Râmnicu Vâlcea. Trapezul la care  executa numărul s-a rupt, iar Elena, însărcinată în 3 luni, a căzut de la 15 metri înălțime, în fața a peste 3 000 de spectatori.

Alina e doctoriță în Timișoara. Incredibil cum a ajuns medic specialist! Pe mâinile cui ne dăm sănătatea
Recomandări

Alina e doctoriță în Timișoara. Incredibil cum a ajuns medic specialist! Pe mâinile cui ne dăm sănătatea

În 1954, Siminică a devenit angajat al Circului de Stat din București.

În 1957, însă, a demisionat din Circul de Stat în urma unor divergențe politice cu conducerea de atunci a Circului și ajunge să descarce vagoane cu scânduri în Gara Obor pentru o sumă de 20 de lei pentru un vagon descărcat. Reușește într-un final să revină în Circul de Stat fiind angajat însă… recuziter. Când ducea materialele în arenă toată lumea începea să râdă crezând că-l aplaudă pe Siminică în noul său rol.  În cele din urmă, după ce acrobatul Franți Petrescu se îmbolnăvește, trebuind să fie înlocuit, Siminică revine în arenă cu un succes imens.

Maestrul Siminică a suferit, de-a lungul carierei sale, 8 fracturi de mâini și picioare, unul din cele mai grave accidente producându-se în timpul unui spectacol la Turnu Măgurele când s-a rupt o frânghie la trapez și a căzut de la 12 metri înălțime.

Siminică a executat mai toate meseriile artei circului: zburător, trapezist, looping în doi, echilibristică la mare înălțime, echilibristică cu bara de bambus în dantură, saltator, echilibrist la sol, excentric acrobat.

Close
Închide
  Close