Mergi direct la conținut »
VIDEO / Cutremurul din 4 martie 1977 ne-a răpit multe personalități. Printre ei, Toma Caragiu și Doina Badea
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > VIDEO / Cutremurul din 4 martie 1977 ne-a răpit multe personalități. Printre ei, Toma Caragiu și Doina Badea

VIDEO / Cutremurul din 4 martie 1977 ne-a răpit multe personalități. Printre ei, Toma Caragiu și Doina Badea

Cutremurul din 4 martie 1977, cea mai neagră zi din istoria României, a luat 1.570 de vieți, iar printre oamenii care au pierit atunci s-au numărat multe personalități. Săptămâna aceasta se împlinesc 40 de ani de la tragedie.


CITEŞTE ŞI:


Personalităţi care au murit în cutremurul din 1977

Toma Caragiu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români din toate timpurile, a fost prins în ruinele blocului în care locuia. Găsit după 6 zile, a fost înmormântat pe 11 martie 1977, la Bellu. Avea 52 de ani. Ne-a lăsat roluri fabuloase, în scenete comice și filme ca ”Actorul și sălbaticii”, ”Premiera” sau seria ”Brigada Diverse”.

Regizorul de film și televiziune Alexandru Bocăneț a murit alături de Toma Caragiu. În seara cutremurului, cei doi sărbătoreau, în locuința actorului,  finalizarea peliculei ”Gloria nu cântă”. Bocăneț a fost soțul cunoscutului designer Doina Levintza.

Alexandru Bocăneţ

Alexandru Bocăneţ

În blocul vecin cu cel în care stătea Toma Caragiu a avut loc altă tragedie: Doina Badea a pierit cu toată familia – soțul și cei doi copii. Îndrăgita cântăreață, posesoara unei voci inconfundabile, avea doar 37 de ani.

Poetul, prozatorul și eseistul A.E. Baconsky a murit și el în timpul cutremurului. A fost tatăl lui Teodor Baconski, fost ministru al Afacerilor Externe între 2009 și 2012.

Alexandru Ivasiuc, prozator și romancier, a făcut 5 ani de  pușcărie din pricina convingerilor sale anticomuniste. A murit sub ruinele blocului Scala.

Filofteia Lăcătușu, solistă de muzică populară, locuia în Târgu-Jiu și venise la București în martie 1977 ca să înregistreze un disc. A murit în Hotelul Victoria, unde era cazată. Avea doar 29 de ani.

Mihai Gafița, critic și istoric literar român, a pierit în ruinele blocului de pe strada Colonadelor. Soția i-a murit alături, dar trupul ei nu a fost găsit.

Poeta și prozatoarea Veronica Porumbacu și soțul ei, criticul și istoricul literar Mihail Petroveanu, au pierit tot în blocul de pe strada Colonadelor.

Actrița Eliza Petrăchescu locuia într-un bloc de pe strada Brezoianu. Acolo și-a găsit sfârșitul. Juca la Teatrul Mic și a avut roluri în filme ca ”Tănase Scatiu”, ”Felix și Otilia” sau ”Nunta de piatră”.

Eliya Petrăchescu (Foto: Cinemagia)

Eliya Petrăchescu (Foto: Cinemagia)

Urmareste cel mai nou VIDEO
Cum «vede» lumea un nevăzător
 
 
Close
Close
Închide