MENIU CAUTĂ
09 Mai. 2018 00:45

Prima semifinală Eurovision 2018. Care sunt cele 10 ţări care s-au calificat în finală

Distribuie

Prima semifinală Eurovision 2018 a avut loc marți seară, 8 mai. În cadrul acesteia, au fost alese cele 10 ţări care se califică în finala de sâmbătă, 12 mai.

Marţi, la Altice Arena din Lisabona, Portugalia, a avut loc prima semifinală Eurovision 2018. Albania, Cehia, Lituania, Israel, Estonia, Bulgaria, Austria, Finlanda, Irlanda şi Cipru s-au calificat în finala Eurovision 2018, care va avea loc sâmbătă.

În prima semifinală Eurovision 2018, au votat şi fanii Eurovision din Portugalia, Spania şi Marea Britanie.

La Eurovision 2018 participă 43 de ţări, dintre care 19 concurează în prima semifinală, cea din 8 mai, 18 ţări luptă în cea de-a doua semifinală, pe 10 mai. Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) – Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia – sunt calificate direct în finala de pe 12 mai, alături de ţara gazdă, Portugalia, după ce Salvador Sobral a câştigat anul trecut cu piesa „Amar Pelos Dois”.

Ordinea intrării în prima semifinală Eurovision 2018

Azerbaijan

Islanda

Albania

Belgia

Cehia

Lituania

Israel

Belarus

Estonia

Bulgaria

Macedonia

Croaţia

Austria

Grecia

Finlanda

Armenia

Elveţia

Irlanda

Cipru

Trupa The Humans a avut prima repetiție la Eurovision 2018. Reprezentanții României au urcat marți, 1 mai, pentru prima oară pe scena din Lisabona, în Portugalia. Țara noastră va participa în cea de-a doua semifinală, ce va avea loc pe 12 mai.

Despre Eurovision

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia.

Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, interpretată de Mihai Trăistariu.


Citește și: EXCLUSIV/ Transformări spectaculoase marca Loredana. În 24 de ore a trecut de la Donna din „Mamma Mia!”, la Maria Tănăse


 

Citește mai multe despre EuroVision pe Libertatea.

Comentarii