Gata, s-a terminat, vine sfârșitul lumii, e ca atunci când a venit asteroidul, iar noi suntem ca dinozaurii, ăia care mor primii. Pe ecran e Șerban Pavlu și acestea sunt vorbele care-i ies pe gura personajului pe care-l joacă – Nino, cel mai ipohondru, nesigur și fricos actor care a existat vreodată. Partenerul lui de dialog e, cum altfel, la polul opus: actorul extrem de încrezător, care ia totul în derâdere și care crede că în câteva săptămâni vor fi din nou pe scenă, cu sălile pline de oameni care abia așteptau să dea buzna în teatre. Vlad Zamfirescu e Don, acest actor exagerat de optimist.
Suntem în primul minut al primului episod din serialul online „Discutabil”, pe YouTube. Un prim minut care surprinde perfect esența întregului serial online lansat de o săptămână, fix de ziua internațională a teatrului, dar în contextul pandemiei Covid-19.
Puterea de a-și juca fricile
La fel ca toată lumea, și actorii stau acasă. La fel ca noi toți, și ei își faci griji pentru prezent și pentru viitor. Ce au ei în plus față de noi, muritorii, e puterea de a-și juca fricile și de a le pune în folosul întregii societăți. Ne distrează, facem haz de necaz împreună, și mai uităm un pic de griji.
Șapte actori de teatru sunt izolați la domiciliu, fiecare la el acasă. Se întâlnesc prin videocall și discută, fiecare din bucătăria lui, despre criza creată de coronavirus: cum s-au închis teatrele, de unde își fac provizii, teoriile conspirației, munca de acasă, dating în vremea pandemiei și tot așa.
Serialul de YouTube „Discutabil” e gândit ca un sitcom. O mână de personaje, deocamdată șapte, în situații de zi cu zi, pe care le trăim cu toții. Gândiți-vă la serialul „Friends”, dar scădeți bugetul până la unul de criză – adică zero – și adăugați o situație excepțională – izolarea în case a tuturor cetățenilor lumii.
Commedia dellarte
Cele trei episoade care-au fost lansate până acum m-au făcut să mă gândesc și la commedia dellarte, o formă de teatru din Italia anilor 1500, din care s-a născut tot teatrul de azi, chiar și cel cu proiecții video și dans.
Era un teatru bazat pe improvizație și pe măiestria actorilor, un teatru foarte legat de viețile oamenilor de zi cu zi. Așa cum commedia dellarte se inspira din preocupările indivizilor de rând – de cele mai multe ori, intrigi și comploturi amoroase care să caute răzbunarea sau cucerirea unei inimi, iar, dacă nu, pentru bani – așa și „Discutabil” se inspiră din viețile noastre de acum. Extrage din România lui martie-aprilie 2020 câteva tipologii, așa cum și commedia dellarte la vremea lui: ipohondrul, conspiraționistul, blazata, zeflemistul etc.
Teatrul pus în serviciul publicului
În cele 12 episoade cât va avea primul sezon, îi vom vedea pe Carmen Tănase, Șerban Pavlu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Nadiana Sălăgean, Kana Hasimoto, Medeea Marinescu și, poate chiar Maia Morgenstern (apare episodic deocamdată) punând pe ecrane toate fricile și întrebările noastre, ale tuturor, făcând haz de necaz, să mai treacă timpul și să ne mai relaxăm.
E un fel de teatru pus în serviciul publicului într-o formă foarte directă și onestă. Ce știu să facă actorii cel mai bine? Să ne aducă împreună prin jocul lor. Cum o pot face acum? Online, fiecare la casa lui.
Scenariul pe care se bazează „Discutabil” e scris de Alexandru Popa, scenarist și dramaturg cunoscut. Textele lui au fost puse în scenă, de-a lungul timpului, în teatrele independente comerciale, cum e Godot, dar și în cele de stat, cum sunt Nottara și Bulandra. De regie s-a ocupat Vlad Zamfirescu, actor care, uneori, mai și regizează. Cei doi au mai lucrat împreună la spectacolul „Secretul fericirii”, jucat ani la rând pe scena teatrului Godot, care s-a transformat apoi în filmul cu același nume, lansat la TIFF-ul din Cluj-Napoca în 2018 și pe care-l puteți vedea acum pe Netflix România.
De altfel, „Discutabil” are ceva din inima lui „Secretul fericirii”. La fel ca al doilea, și primul are ca miez chimia dintre actori și jocul lor sincer, în jurul cărora se adaugă celelalte cărămizi, de la umor la inteligență, cu răsturnări de situație și rezolvări optimiste, apoi, ideile de profunzime la care rămâne să ne gândim.
Jocul actorilor
Apropo de jocul actorilor, Pavlu și Manole fac niște roluri excelente. Nino, ipohondrul lui Pavlu, mi-a amintit de Alex, personajul pe care Pavlu îl joacă în filmul românesc „Monștri.” (un alt proiect tributar TIFF-ului de la Cluj, căci a fost finanțat printr-o bursă a festivalului). În „Monștri.”, Pavlu joacă un bărbat homosexual extrem de meticulos până-ntr-atât încât nu se poate bucura de sex decât dacă întinde un prosop pe pat. Nino din „Discutabil” pare să fie un fel de văr de-al doilea. E foarte reconfortant să vezi legături între altfel de personaje, așa simți munca actorului care le dă viață.
Marius Manole e un actor aproape exclusiv de teatru. În cei vreo 20 de ani de când joacă, film nu prea a făcut, cu mici excepții – „Undeva la Palilula” sau recentul „Un prinț și jumătate”. În „Discutabil”, face un rol senzațional și, iată, ajunge să facă încă un film. Dacă asta-l va apropia de film sau dacă-l va face să se întoarcă la teatru cu și mai multă pasiune, vom vedea. În serial, Manole e Selu, conspiraționistul de serviciu, foarte inteligent și foarte amuzant, care nu are încredere în nimeni și nimic. E o plăcere să-l vezi pe actorul Marius Manole cum se joacă cu actorul Selu.
Ultimul episod din serialul „Discutabil” a fost lansat ieri, 10 aprilie, la ora 22:00 pe canalul de YouTube ATIC Pictures.