Libertatea: Ramona, de când eşti în SUA şi ce faci acolo?
Ramona G.: Sunt aici de peste cinci ani, dar nu vreau să vorbesc despre mine, pentru că eu şi soţul meu am putea avea probleme cu autorităţile americane.
Să vorbim atunci despre ziua de joi. Ce făceai în spital în ziua aceea, la prânz?
Nu cred că acest lucru e important, ci faptul că m-am aflat acolo exact în momentul în care cântăreţul a fost adus de urgenţă. L-am văzut pe Michael dându-şi sfârşitul şi asta mă va marca, probabil, toată viaţa.
Probabil că toate rudele şi prietenii te întreabă de Michael…
Adevărul este că nu mi-am închipuit niciodată că voi trece printr- o astfel de experienţă. Puţinii oameni care au aflat că am fost lângă cântăreţ când şi-a dat ultima suflare îmi pun tot felul de întrebări. Nu era nici ora 13.00 (ora Los Angeles-ului) când medicii l-au adus la spitalul UCLA, unde mă aflam şi eu. I se făceau manevre de resuscitare. Michael a murit sub ochii mei, după ce, la un moment dat, am crezut chiar că şi-a revenit. E drept că, în astfel de momente, tot mai speri să-şi revină, măcar pentru puţin timp. Din nefericire, în cazul lui procedura nu a avut succes, deşi a fost resuscitat 28 de minute.
«A fost luat chiar şi cearşaful patului pe care s-a stins marele artist»
Cum arăta starul?
Extrem de slab. Nu cred că am văzut vreodată în viaţa mea un om atât de slab. Era doar piele şi os. Şi arăta foarte bătrân. Părea că e trecut de 70 de ani, nicidecum că are doar 50. M-a impresionat şi nasul lui, despre care s-au spus atâtea, era mic şi părea de plastilină. Îi rămăseseră însă pletele lui negre şi lungi, care erau răsfirate.
Cum ai văzut că era slab? Nu era îmbrăcat?
Nu, era dezbrăcat, pentru că am înţeles că asta este procedura în cazul resuscitării. A fost acoperit apoi cu un cearşaf.
Ce s-a întâmplat în minutele de după declararea decesului?
Circa 100 de persoane ajunseseră la spital aproape în acelaşi timp cu ambulanţa, iar în scurt timp, curtea instituţiei s-a umplut. Nu ştiau că a murit şi sperau să iasă cineva şi să le dea o veste bună. Unii se rugau, cântau, strigau “Michael, te iubim!”. În curând, nu am mai putut să ieşim din spital. La televizor anunţau că s-au strâns la un moment dat 5.000 de persoane, dar eu cred că erau şi mai multe.
A plecat lumea de la spital?
Nu, nebunia e departe de a se termina. Eu nu am mai fost în spital de atunci, dar am auzit că sunt mulţi care intră şi încearcă să afle în ce pat a stat Michael, probabil vor să-l fotografieze, să-l atingă. Am înţeles că o asistentă a furat dispozitivul cu care a fost intubat când au încercat medicii să-l resusciteze, ca să-l vândă pe internet. A fost prinsă şi arestată. O altă persoană a furat cearşaful pe care s-a stins Michael. Multe alte obiecte au fost luate de vânătorii de suveniruri care profită astfel de moartea lui, deşi regulile de securitatate sunt foarte stricte.
Cu trupul lui ce s-a întâmplat după declararea decesului?
A fost lăsat în pat încă vreo şapte ore. Am auzit însă că erau trase perdelele, ca să nu se vadă patul şi trupul.
Te-ai dus să-l vezi după aceea sau alţii din spital veneau să-l privească?
Nu, regulile sunt stricte. Nu aveam cum să mai văd trupul şi nici alţii nu puteau să vină să-l privească sau să-l fotografieze. Nu se poate aşa ceva în spitalele americane. Doar rudele şi apropiaţii au putut să se ducă să-l vadă. Din câte ştiu eu, prima care a sosit la spital a fost Elizabeth Taylor. Plângea. I-am mai văzut apoi pe baschetbaliştii Shaquille ONeal şi Kobe Bryant. După aceea a venit toată familia lui.
Ce s-a întâmplat apoi?
A fost transportat cu elicopterul la morga oraşului, unde i s-a făcut autopsia. Am văzut că în ultimele informaţii se spune că i s-ar fi făcut o injecţie cu Demerol, un analgezic puternic.
Iată convorbirea dintre cel care a sunat la numărul de urgenţă şi paramedici
Presa americană a publicat înregistrarea apelului prin care un angajat din casa lui Michael, aflat în stare de şoc, a alertat serviciul de urgenţă.
– Aici, serviciul de urgenţă!
– Da, am nevoie urgentă de o ambulanţă!
– În regulă, domnule, care e adresa?
– Los Angeles, California, 90077.
– Ce s-a întâmplat?
– E un bărbat aici care are nevoie de ajutor, nu mai respiră, am încercat să îl resuscităm, dar nu mai respiră…
– Ce vârstă are?
– 50 de ani.
– 50? E inconştient, nu mai respiră?
– Nu mai respiră şi nici nu e conştient.
– Bine, unde e acum? E pe podea?
– E pe pat.
– Aşezaţi-l pe podea pentru a-i face manevrele de resuscitare când ajungem. L-a văzut cineva?
– Avem datele sale medicale.
– E un medic acolo?
– Da, dar pacientul nu răspunde la tratament, nici la manevrele de resuscitare, la nimic.
-În regulă, suntem pe drum, dacă îi faceţi manevrele de resuscitare sub supravegherea medicului, e OK. A văzut cineva ce s-a întâmplat cu pacientul?
– Nu, doar medicul.
– Deci medicul a văzut ce s-a întâmplat?
– … aaaa… doctore… ai văzut ce s-a întâmplat?
– Lasă, suntem pe drum.
– Mulţumesc, domnule! Acum îi face masaj cardiac, dar nu reacţionează deloc… vă rog…
– Mai avem mai puţin de o milă, o să ajungem repede.
– Mulţumesc.
Biletele de la concertele starului vor fi rambursate
Biletele vândute pentru cele 50 de concerte pe care Michael urma să le susţină la Londra vor putea fi rambursate, au anunţat organizatorii. Săptămâna viitoare va fi cunoscută şi procedura exactă prin care fanii îşi vor primi banii înapoi. Cei care au cumpărat bilete de pe E-bay sau de pe alte site-uri neautorizate nu vor fi despăgubiţi.
Un medic român de la UCLA: «Probabil a murit din cauza Demerolului»
La Spitalul UCLA, unde a murit Michael Jackson, lucrează şi un medic român, Alexandru Mărmureanu (foto). Doctorul, expert în chirurgie cardiotoracică, a declarat pentru Realitatea că artistul a decedat, cel mai probabil, în urma unei injecţii cu Demerol, medicament folosit pentru atenuarea durerilor, însă cauza exactă va fi determinată peste o lună, când vor fi gata analizele de la autopsie.