1. Aperitiv cu ridichi
Ingrediente: o baghetă de pâine, 200 g de cremă de brânză, 30 de ridichi micuţe, codiţe de ceapă verde, câteva boabe de piper.
Preparare: Bagheta se feliază. Pe fiecare felie se întinde cu un cuţit cremă de brânză. Se taie câte două rondele de ridichi, se pun pe felia de pâine în loc de ochişori, iar în mijloc se aşază o bobiţă de piper. În loc de nas se pune o frunzuliţă de ceapă verde, la fel se procedează şi la gură. Se ornează şi în zona părului cu patru ridichi micuţe cărora nu li s-au tăiat codiţele.
2. Sarmale în foi de ştevie
Ingrediente: 60 de foi de ştevie, 500 g de carne tocată amestec porc cu vită, 50 g de orez, trei cepe, o legătură de mărar, 500 ml de borş, 300 ml de suc de roşii, 200 ml de vin alb sec, sare, piper, 50 ml de ulei, o legătură de leuştean.
Preparare: Se curăţă ştevia, se spală în câteva ape, apoi se opăreşte, pentru a se putea rula. Se lasă să se scurgă. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă şi se căleşte în puţin ulei. Într- un bol, se pune carnea tocată, ceapa călită, orezul spălat şi verdeaţa tocată fin şi se amestecă timp de 10 minute. Se condimentează şi se lasă aproximativ 15 minute la rece. Se înfăşoară sărmăluţele, apoi se aranjează într-o cratiţă unsă cu ulei, pe fundul căreia au fost întinse înainte frunze de ştevie. Se toarnă apă cât să le acopere, sucul de roşii şi vinul. După ce a fiert carnea, se adaugă borşul fierbinte, frunzele de leuştean tocate şi se bagă în cuptor, la foc mic, timp de o oră.
3. Ciorbă din măruntaie de miel
Ingrediente: un kg carne de miel, doi morcovi, o ceapă, o lingură de orez, un litru de borş, un gălbenuş, 100 ml de smântână, sare, leuştean, pătrunjel.
Preparare: Ceapa verde şi uscată şi morcovii se toacă, apoi se călesc în ulei. Carnea, spălată foarte bine, se pune la fiert în apă rece. După ce dă în clocot, se aruncă apa, carnea se spală şi se pune iar la fiert. Zarzavatul călit se pune la fiert împreună cu carnea opărită. Spre final se adaugă orezul spălat. După ce şi orezul a fiert, se pune borşul dat în câteva clocote. Se lasă să fiarbă la foc mic. Când toate au fiert şi carnea se desprinde de pe oase, se adaugă leuşteanul şi pătrunjelul tocate mărunt. Într-un castron se bat cele două gălbenuşuri, peste care se pune treptat zeamă din ciorbă,iar apoi se toarnă în oală, dând astfel mâncării gustul şi aspectul final. Se serveşte cu desmântână.
4. Ciupercuţe cu buline
Ingrediente: opt ouă, opt roşii, sare, 50 g de cremă de brânză, salată verde pentru ornat şi maioneză.
Preparare: Se fierb ouăle în apă cu sare. Se trec apoi prin apă rece, se curăţă coaja şi se lasă deoparte să se răcească. Se spală bine roşiile. Se taie în jumătăţi şi scoate miezul cu o linguriţă. Se folosesc numai părţile de jos. Se taie puţin din vârful ouălor şi se aşază pe fiecare în parte jumătate de roşie, astfel încât să arate ca nişte ciupercuţe. Pe fiecare “pălărie” se pun câteva puncte de cremă de brânză şi se ornează cu frunze de salată verde.
5. Plăcintă cu spanac
Ingrediente: 5 foi de plăcintă, 200 g de brânză telemea, 500 g de frunze de spanac, 150 ml de smântână, două linguri de mălai, patru ouă, o lingură de ulei, sare.
Preparare: Se fierbe spanacul şi se taie mărunt. Se sfărâmă brânza cu furculiţa şi se bat ouăle, apoi se pun peste spanac. Se adaugă smântâna, mălaiul şi sarea, după gust. Se unge o tavă cu ulei, se aşază o foaie de plăcintă peste care se întind patru linguri de umplutură, apoi se repetă până se termină foile. Se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius
6. Drob cu unt
Ingrediente: 600 g de măruntaie de miel (ficat, inimă, rinichi), 200 g de unt, o ceapă uscată, verdeaţă, patru ouă, 200 g de unt, sare, piper.
Preparare: Se curăţă şi se spală măruntaiele. Se lasă în apă rece trei-patru ore, apoi se pun la fiert în apă, la foc mic. Se ia spuma şi când sunt gata se scot în strecurătoare şi se lasă să se răcească. Între timp, ceapa se taie mărunt şi se căleşte, câteva minute, în puţin ulei, cât să se înmoaie. Pătrunjelul se taie mărunt şi se pune peste ceapa călită. Măruntaiele se taie cubuleţe sau se pasează şi se amestecă cu verdeaţa, cu untul moale şi cu ouăle. Se condimentează cu sare şi piper. Compoziţia se toarnă într-o tavă de cozonac, tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor. Când e gata, se lasă să se răcească apoi se unge un puţin unt topit.
7. Friptură de miel cu rozmarin
Ingrediente: O pulpă de miel, 150 g de ţelină, un morcov, trei linguri de ulei de măsline,100 g de pastă de tomate, 300 ml de vin roşu, două foi de dafin, o căpăţână de usturoi, Delikat Condimente pentru Friptură de Miel, 100 g de fistic măcinat, rozmarin, două cepe.
Preparare: Se spală pulpa de miel şi se şterge cu un prosop absorbant. Se condimentează cu Delikat, foi de dafin şi ulei de măsline, apoi se pune într-o tavă şi se bagă 30 de minute în cuptorul încins. Între timp, se curăţă ceapa, usturoiul, morcovul şi ţelina şi se taie în funcţie de preferinţe. Pasta de tomate se diluează în 100 ml de apă şi apoi se toarnă peste pulpa de miel. Se lasă în continuare la cuptor şi se mai stropeşte din când în când cu zeama din tavă. Cu 10-15 minute înainte de a fi gata, se scoate tava din cuptor, se toarnă vinul, se presară fisticul măcinat şi se condimentează cu crenguţe de cimbru şi cu rozmarin.
8. Cozonăcel
Ingrediente: Pentru aluat: 500 g de făină, 150 g de zahăr, 4 ouă, o cană cu lapte, 250 g de drojdie, 125 g de unt, două linguri de ulei, o fiolă de esenţă de vanilie, sare; pentru umplutură: 75 g de unt, 75 g zahăr pudră, o jumătate de fiolă de esenţă de rom, coaja de la două-trei portocale, 100 g de nucă măcinată.
Preparare: Se pregăteşte maiaua, din drojdie, o linguriţă de zahăr, trei linguri de lapte cald şi două linguri de făină. Se acoperă cu un strat de făină şi se lasă să crească la cald. Se încălzeşte restul de lapte. Se pune în el esenţa de vanilie, apoi se adaugă, amestecând continuu, gălbenuşurile frecate cu zahărul şi cu sarea. Separat, se bat spumă patru albuşuri şi se dau la rece. Într-un vas mare se pune maiaua dospită şi se toarnă, puţin câte puţin, compoziţia din lapte cu gălbenuş şi jumătate din cantitatea de făină, bătând în continuu cu telul. La final, se încorporează uşor albuşurile spumă. Se adaugă restul de făină, untul topit şi uleiul încălzit şi se frământă bine. Se pune aluatul la cald, acoperit, câteva ore, până îşi triplează volumul. Pentru umplutură se freacă untul cu zahărul şi vanilia, până se obţine o pastă spumoasă. Se adaugă nuca şi se dă la rece. Se ia jumătate din aluat şi se întinde, se adaugă umplutura, apoi se împătureşte. Se aşază într-o formă rotundă, tapetată cu hârtie de copt şi se unge cu ou bătut. Se introduce forma la cuptor, la foc mic şi se lasă circa o oră.
9. Ouă colorate
Ingrediente: 20 de ouă, patru pliculeţe de vopsea de ouă, apă, sare, 50 g de unt.
Preparare: Ouăle se spală cu apă caldă, apoi se şterg cu un prosop curat. Se pun la fiert în apă rece, cu puţină sare. De când începe apa să clocotească, se lasă şapte minute să fiarbă. Între timp se pregăteşte vopseaua. Se pune apa la fiert şi când clocoteşte se adaugă vopseaua, dizolvată în prealabil în puţină apă rece. Într-o lingură cu găuri sau într-o strecurătoare se pun ouăle fierte şi se scufundă timp de două minute, după care se lasă să se usuce. Se pot picta apoi cu diferite motive, după dorinţa şi talentul fiecăruia. Când sunt gata, se lustruiesc cu câte un cubuleţ de unt.
10. Ruladă de pui
Ingrediente: un kg de piept de pui, sare, piper, cimbru, rozmarin, o căpăţână de usturoi, 50 g de unt, 50 ml de vin alb, o lingură de miere, zeama de la o lămâie; Pentru umplutură: trei morcovi, 150 g de mazăre fiartă, trei ouă, trei linguriţe de pesmet, 50 g de unt.
Preparare: Se desface pieptul de pui, se bate cu ciocanul de sniţele, se condimentează cu sare şi cu piper şi se unge pe toată suprafaţa cu unt. Se presară rozmarin, cimbru şi usturoi pisat şi se rulează. Se stropeşte totul cu vin şi zeamă de lămâie, se unge cu miere şi se lasă la macerat cam două ore. Se curăţă morcovii şi se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, se scot, se taie mărunt apoi se adaugă mazărea şi ouăle bătute. Se scoate carnea, se presară pesmet pe ea, se întinde amestecul de legume cu ou şi se rulează. Se aşază într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt, se crestează din loc în loc la suprafaţă şi se bagă la cuptor, la foc potrivit.