Roşii umplute cu ton
Ingrediente: 3-4 roşii, o cutie ton în apă, 3 fire de ceapă verde, o jumătate de lămâie, 6-10 măsline negre, o cutie cu boabe de porumb, 2 linguri de maioneză vegetală, câteva fire de pătrunjel, sare şi piper după gust
Preparare: Se scurge tonul de apă şi se amestecă cu ceapa verde tocată mărunt, măslinele, lămâia şi 2 linguri de maioneză şi boabe de porumb. Se sărează şi se piperează iar apoi se amestecă totul cu o lingură. Se taie capacele roşiilor, se curăţă mijlocul cu o lingură şi se umplu cu pasta de ton. Se servesc reci.
Tagliatelle cu somon
Ingrediente: 450 g tagliatelle (fără ou), o ceapă, 150 g de somon afumat, 100 ml vin alb sec, 300 ml de smântână vegetală, câţiva căţei de usturoi, piper, sare, 2-3 llinguri de ulei de măsline.
Preparare: Se căleşte ceapa 5 minute în ulei, apoi se adaugă somonul tăiat în felii subţiri. După 3 minute se pune vinul alb şi se lasă totul la fiert 1 minut, apoi se adaugă smântâna vegetală, piperul, usturoiul tăiat mărunt şi se mai lasă pe foc. Între timp se pun la fiert tagliatelle în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj, după care se lasă la scurs. Când sosul este gata se pune peste tagliatelle într-un bol mare şi se amestecă bine. Se serveşte imediat cu pătrunjel verde sau usturoi presărat deasupra.
Chiftele de peşte
Ingrediente: 1 kg file de peşte, 300 g peşte crud, 500 g ceapă, 300 g morcovi, 200 g cartofi, făină sau pesmet, usturoi, după gust, pătrunjel şi mărar, sare, piper, după gust, o ceaşcă de apă minerală, o lingură bicarbonat de sodiu, ulei pentru prăjit, câteva felii de lămâie
Preparare: Se fierbe fileul de peştele în apă cu sare, se scurge bine şi se dă prin maşina de carne. Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, apoi se căleşte în puţin ulei şi se sărează. Se lasă la răcit şi se scurge bine într-o sită. Se dau morcovii pe răzătoare şi se călesc într-o tigaie cu puţin ulei. Se sărează. Se curăţă cartofii, se dau pe răzătoare şi se pun la scurs într-o sita şi se stroc foarte bine, în mâini. Se amesteca toate ingredientele. Se adaugă pesmet sau făină, şi verdeaţa tocată. Se condimentează, se adauga bicarbonatul de sodiu. Peştele crud se toacă mărunt şi se adaugă compoziţiei. Se frământă totul cu o lingură, două de ulei şi apa minerală până se leagă compozitia. Se pune ulei la încins. Se formează cu mâinile unse chifteluţe de mărime potrivită şi se prăjesc în uleiul încins până se rumenesc bine. Se scot cu o paletă şi se pun la scurs pe hârtie absorbantă. Se servesc cu piure (fără lapte şi unt) şi felii de lămâie.