Turtă dulce
Ingrediente: 100 g unt, 60 g zahăr (pentru aluat), un ou, 175 g făină, un vârf de cuţit de praf de copt, 100 g zahăr pudră.
Preparare: Untul spumă se amestecă cu zahărul, se adaugă praful de copt, gălbenuşul şi la urmă făina. Aluatul se pune într-o folie din aluminiu şi se bagă la frigider 30 de minute. După aceea, se întinde cu un făcăleţ şi se decupează cu ajutorul unor forme speciale. Se ornează pe margine cu albuşul bătut spumă împreună cu zahărul pudră, apoi se coace 15 minute, la foc potrivit.
Vin fiert cu aromă de portocale
Ingrediente: 500 ml de vin roşu, o portocală, o linguriţă de cuişoare, două batoane de scorţişoară, trei linguri de zahăr.
Preparare: Se pune vinul într-un ibric încăpător, apoi se adaugă zahărul, portocala spălată şi tăiată în patru, cuişoarele şi batoanele de scorţişoară. Se pun la fiert, la foc potrivit, amestecând din când în când, după care se dau deoparte înainte de a clocoti. Se serveşte după 10 minute, strecurat.
Budincă de ciocolată
Ingrediente: 150 g de biscuiţi cu cacao, 200 ml de lapte cu cacao, două linguri de sirop de caramel, o jumătate de pachet de unt, 120 g fructe uscate de mai multe feluri.
Preparare: Se pun biscuiţii într-o pungă de plastic şi se zdrobesc cu un făcăleţ. Laptele cu cacao, siropul şi untul se pun pe foc, la bain-marie, într-un vas rezistent la căldură şi se amestecă până când se omogenizează. Se scoate bolul din cratiţă, apoi se încorporează biscuiţii şi fructele uscate, tocate mărunt. Se tapetează un vas cu folie de aluminiu şi se pune amestecul în el. Se nivelează şi se dă la rece două ore, după care se răstoarnă pe o farfurie şi se dezlipeşte folia. Se feliază ca tortul.
CiocoLatte cu frişcă şi scorţişoară
Ingrediente: o ceaşcă de lapte proaspăt, un plic de praf de ciocolată, frişcă, o linguriţă de nucă pisată, sirop de ciocolată, un baton de scorţişoară, zahăr.
Preparare: Se amestecă într-un ibric laptele încălzit şi praful de ciocolată, apoi se pun într-un pahar înalt. Se adaugă zahăr după gust, iar deasupra se formează un “guler” alb, din frişcă, până se umple paharul. Se presară nuca, se toarnă puţin sirop de ciocolată, iar într-o parte se aşază batonul de scorţişoară, pentru aspect şi pentru aromă.
Pere caramelizate
Dacă vrei să prepari o reţetă specială, care să arate foarte bine şi să fie delicioasă, inspiră-te de la bucătarul Florin Dumitru (foto), de la Restaurantul “Trattoria nello Stadio” din Bucureşti (bd. Basarabia nr. 98 – vizavi de intrarea în Stadionul Naţional), care te învaţă secretele perelor caramelizate.
Ingrediente: 400 ml vin roşu, două pere cu codiţe, 5 g mentă, 40 g zahăr brun, 50 g îngheţată de vanilie, 5 g scorţişoară. Separat, se prepară un sos de caramel din 50 g zahăr brun şi 30 ml de lapte.
Vezi cum se prepară un drob de post şi ce mai găteşte Gheorg la emisiunea “La şuetă cu Bahmu”