De obicei, pierderile de urină sunt asociate cu femeile gravide, la menopauză sau supraponderale. În realitate însă, lucrurile nu stau tocmai aşa.
Sondaje recente făcute pe mii de femei cu vârste peste 18 ani au scos la iveală faptul că peste 75% din acestea s-au confruntat deja cu acest tip de problemă. Cele mai frecvente situaţii au apărut în cursul unui efort fizic sau sportiv.
Chiar dacă incontinenţa urinară este întâlnită mai ales la femei, nici bărbaţii nu sunt ocoliţi. La aceştia se manifestă prin alte simptome ale eliminării urinei: jet diminuat, nevoie de a urina noaptea, dificultăţi la micţiune.
Supragreutatea, tabagismul şi hipertensiunea pot fi factori agravanţi la bărbaţi. Iată ce poţi face ca să diminuezi această neplăcere.
1 Fă o cură cu vitamina E. Aceasta este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, care are şi rolul de a creşte tonusul muscular, în cazul naşterii sau al menopauzei. O găseşti în uleiul din germeni de cereale, unt, lapte integral, ficat, ouă, sparanghel, legume cu frunze verzi.
2 Întăreşte-ţi muşchii perineului. Astfel, vezica urinară va fi mult mai bine controlată. Prin aceste exerciţii de contractare şi relaxare a muşchilor perineali (poţi cere sfatul unui kinetoterapeut) vei obţine rezultate foarte bune.
3 Contractează-te. În situaţii riscante (tuse, strănut, la ridicarea unei greutăţi), contractează perineul pentru e evita pierderile de urină. Fă-ţi un obicei din asta.
4 Ia medicamente pentru relaxare. Există medicamente anticolinergice care acţionează asupra contracţiei exagerate a vezicii. Acestea se eliberează numai cu prescripţie medicală.
5 Evită factorii de risc. Tonicitatea vezicii urinare este diminuată de mai mulţi factori: tutunul, obezitatea, sporturile neadecvate (tenisul, joggingul, săritul corzii – care pot crea o hipertensiune intraabdominală), dar şi constipaţia.