Conform calendarului bisericesc, duminică a început Postul Crăciunului, o perioadă de 40 de zile în care credincioşii creştin-ortodocşi sunt chemaţi să-şi cureţe sufletul şi trupul de păcate, prin abstinenţă de la consumul de carne, lactate sau ouă, prin rugăciune şi fapte bune. Restricţiile culinare trebuie privite însă doar ca un prilej de detoxifiere a organismului, printr-un consum mai mare de fructe sau de legume, şi nu ca obligaţie, pentru că în cazul persoanelor în vârstă sau al copiilor lipsa proteinelor poate avea efecte grave asupra sănătăţii.
Ruladă de vinete
Ingrediente: Două vinete, 100 g de nucă măcinată, patru roşii, pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Vinetele se taie pe lung. Roşiile se feliază în patru. Fâşiile de vinete se umplu cu bucăţelele de roşii, se presară nucă măcinată şi se rulează. Se introduc la cuptor timp de 30 de minute. Apoi se decorează cu nuci măcinate şi cu frunzuliţe de pătrunjel.
Salată orientală
Ingrediente: 700 g de cartofi, o ceapă roşie, o ceapă verde, patru linguri de ulei, două linguri de oţet de mere, sare, piper.
Preparare: Se spală cartofii şi se pun la fiert în apă, cu tot cu coajă, şi o linguriţă de sare. După ce sunt gata, se scurg de apă şi se lasă să se răcească pentru a fi curăţaţi. Între timp, se decojeşte ceapa, se taie rondele şi se pune în vasul în care vom prepara salata orientală. Peste ceapă se pune oţetul, sarea şi uleiul, se adaugă sare şi piper după gust. Se amestecă şi se lasă ceapa să se marineze în acest amestec. Cartofii se curăţă de coajă, se taie cubuleţe şi se pun peste ceapă, ulei şi oţet.
Supă cremă de morcovi
Ingrediente: şase morcovi, o ceapă, o ţelină mică, două linguri de ulei de măsline, o frunză de pătrunjel, sare şi piper.
Preparare: Se curăţă morcovii, ţelina şi ceapa, se taie cubuleţe şi se pune la fiert cu un praf de sare. După ce legumele sunt gata, se scot şi se pasează cu furculiţa sau se mixează la robot, apoi se adaugă amestecul obţinut în apa în care au fiert legumele. Se adaugă şi cele două linguri de ulei de măsline şi se condimentează cu sare şi cu piper. Se mai lasă să fiarbă aproximativ un sfert de oră. Se decorează cu frunzuliţe de pătrunjel.
Castraveţi umpluţi cu fasole bătută
Ingrediente: patru castraveţi, 200 g de fasole bătută, câteva fire de pătrunjel, măsline.
Preparare: Castraveţii se taie în bucăţi de 6 cm, în lungime. Apoi se scobesc cu un cuţit, astfel încât să se formeze nişte conuri. Se umplu cu fasole bătută, iar conurile se aşază pe post de căciuliţă. Măslinele se taie în bucăţele mici, pe care le veţi folosi drept ochişori şi guriţă. Se mai decorează cu măsline şi cu frunze de mărar.
Varză călită
Ingrediente: o varză mare, murată, o ceaşcă de ulei, o lingură de bulion sau trei roşii decojite, o crenguţă de cimbru, sare, piper boabe, o foaie de dafin.
Preparare: Varza se toacă mărunt. Apoi se pune să fiarbă înăbuşit, cu o ceaşcă de ulei şi una de apă, câteva minute. Când sucul de varză a scăzut de tot, se adaugă o lingură de bulion sau roşii tăiate bucăţele. Se pune cimbru, foi de dafin şi piper boabe. Varza se fierbe la foc mic. Se serveşte caldă, cu ardei iute şi cu mămăliguţă.
Bolnavii nu au voie să postească!
Potrivit dr. Laurenţiu Luca (foto), directorul Clinicii Puls, persoanele cu imunitate scăzută aflate în convalescenţă, care suferă de cancer ori de boli cronice, nu au voie să postească: “Bolnavii, copiii şi adolescenţii trebuie să consume regulat proteine. La fel şi femeile lăuze, diabeticii sau cei care suferă de sindrom nefrotic şi trebuie să compenseze pierderile de proteine prin alimentaţie”, a subliniat medicul. “Dacă vreţi să ţină post şi copiii sau adolescenţii, aveţi grijă ca perioadele în care sunt privaţi de proteine animale să nu depăşească patru şi, respectiv, şase zile. În cazul persoanelor de peste 54 de ani, postul poate dura cel mult cinci zile consecutiv”, a mai adăugat dr. Luca.
Ora de gătit: Ştevie cu orez
Ingrediente: patru legături de ştevie, două cepe uscate, 50 g de orez, două linguri de bulion, ulei, sare, piper, o legătură de ceapă verde, doi gogoşari.