Fii atentă la simptome…
Disconfortul la nivelul gambelor, senzaţia de „picioare grele”, umflate sau de arsură, venele dureroase şi inestetice sunt primele semne care anunţă adesea apariţia varicelor la nivelul picioarelor. Dacă la femei simptomele apar mai mult după perioada maternităţii, abia după 30 de ani, şi se întâmplă rar ca ele să se dezvolte mai timpuriu, la bărbaţi varicele sunt mai frecvente abia după vârsta de 40 de ani.
…şi evită principalele cauze
Printre principalele cauze ale apariţiei varicelor se află:
• suprasolicitarea gambelor prin statul îndelungat în picioare
• lipsa acută de mişcare, sedentarismul
• greutatea corporală peste limita normală
• constipaţia cronică
sarcinile repetate (în acest caz riscul creşte odată cu numărul de sarcini duse la termen). În perioada sarcinii, pe lângă presiunea exercitată de către făt asupra regiunii abdominale şi pelvine (fenomen ce îngreunează întoarcerea venoasă), femeile au parte şi de schimbări hormonale majore şi astfel presiunea de la nivelul venelor poate creşte, ceea ce poate declanşa dezvoltarea varicelor.
• factorii ereditari (riscul relativ este de 2:1 dacă unul dintre părinţi prezintă varice şi de 3:1 dacă ambii părinţi au varice
• vârsta: varicele apar atunci când, odată cu creşterea în vârstă, venele îşi pierd din elasticitate, iar capacitatea lor de a se contracta şi de a permite astfel sângelui să circule în sens unidirecţional scade din ce în ce mai mult. Ca urmare, venele se dilată, se umflă şi se inflamează, formând ceea ce numim varice, adică dilataţii patologice ale venelor care aparţin sistemului venos
• îmbrăcămintea prea strâmtă, ciorapii mult prea strânşi pe picior şi şosetele care blochează circulaţia şi produc inflamarea venelor şi apariţia varicelor (înlocuieşte-i cu ciorapii de compresie, care ajută la dilatarea pereteului venos, asigurând o presiune uşoară)
• tocurile înalte, purtate zilnic reprezită un alt obicei dăunător pentru sănătatea picioarelor, fiindcă muşchii gambelor nu mai pot pompa sânge spre venele membrelor inferioare. Se recomandă alternarea purtării tocurilor mai înalte de 2 cm cu cele mai mici, care permit contractarea muschiilor gambelor.
Ce alegi: prevenţia sau tratamentul?
Multe persoane care suferă de varice sunt reticente în ceea ce priveşte posibilitatea unei intervenţii chirurgicale, pentru că, singură, fără alte mijloace terapeutice asociate, aceasta metodă nu oferă siguranţa unei proceduri medicale prin care varicele să dispară complet şi să nu mai apară peste un anumit timp.
Bineînţeles că este întotdeauna de preferat să previi apariţia varicelor prin stimularea circulaţiei venoase cu ajutorul:
• alimentaţiei echilibrate şi sănătoase, bazate pe cantităţi mari de fibre şi antioxidanţi naturali; alimente precum lactatele, zahărul şi alcoolul trebuie evitate, pentru că pot duce la dilatarea vaselor de sânge, favorizând apariţia varicelor.
• exerciţiilor fizice practicate în mod regulat, care ajută la protejarea şi menţinerea elasticităţii venelor. Pe de altă parte, alimente precum lactatele, zahărul şi alcoolul trebuie evitate pentru că pot duce la dilatarea vaselor de sânge, favorizând apariţia varicelor.
Când e cazul să mergi la medic
La apariţia simptomelor specifice bolii venoase cronice (senzaţie de arsură sau de gareutate a gambei, senzaţie de durere la nivelul gambei), cel mai indicat lucru este să mergi la doctor, pentru a diagnostica boala şi a încerca stoparea, în timpu util, a evoluţiei acesteia.