Ingrediente: 500 g de grâu, 100 g de nuci pisate, trei- patru linguri de miere, scorţişoară.
Preparare: se spală grâul în trei ape şi se pune la fiert, la foc mic, pe o tablă, ca să nu se prindă. Când este aproape gata şi a scăzut bine apa, se adaugă mierea, nucile şi scorţişoara şi se amestecă. Se acoperă şi se lasă aşa circa o oră, apoi se serveşte.
Mâncare de fasole uscată
Ingrediente: 500 g fasole albă, uscată, două cepe, doi morcovi, o ţelină mică, o rădăcină de pătrunjel, doi ardei, o lingură de bulion, sare, ulei, boia dulce, piper. Preparare: fasolea se alege şi se lasă la înmuiat de seara până dimineaţa, apoi se pune la fiert. După câteva clocote se schimbă apa, apoi se repetă operaţiunea. Ceapa, morcovul, rădăcina de pătrunjel, ţelina, ardeiul se toacă mărunt şi se călesc în ulei, cu sare, piper, boia de ardei şi pătrunjel tocat fin. După ce s-au înăbuşit, se pun la fiert peste fasole. Când sunt aproape gata se adaugă bulionul şi se mai lasă pe foc 5-10 minute.
Supă dulce cu fidea
Ingrediente: trei morcovi, un păstârnac, o ţelină, o ceapă, o foaie de varză dulce, pătrunjel, o pungă de fidea de post, două linguri de ulei, piper, sare, delikat. Preparare: legumele se taie cubuleţe şi se pun la fiert într-o oală de patru litri, împreună cu ceapa întreagă, dar înţepată în multe locuri cu furculiţa. Când este aproape gata, se scoate ceapa fiartă, se adaugă condimentele, după gust, şi foaia de varză tăiată subţire, apoi fideluţă. Se mai fierbe 15 minute, iar după ce se stinge focul se presară pătrunjel verde şi se pun două linguri de ulei.
Ardei umpluţi
Ingrediente: 12 ardei roşii, 250 g orez, 500 g ceapă sau patru fire de praz, 100 g făină, 100 ml ulei, 250 ml suc de roşii, 250 ml apă, o varză acră mică, sare, piper, cimbru. Preparare: se fierbe orezul şi se căleşte ceapa tăiată mărunt, apoi se amestecă. Se adaugă un sfert din făină, sare şi piper după gust. Se spală ardeii bine, se curăţă de seminţe şi se umplu cu orezul şi ceapa călită. Fiecare ardei se trece apoi prin făină, cu partea pe care a fost umplut. Varza murată se taie fideluţă şi se pune uniform în cratiţă. Ardeii umpluţi se aşază peste varză şi se toarnă printre ei sucul de roşii, uleiul şi o cană de apă. Se presară puţin cimbru şi se bagă în cuptorul încins până se rumenesc, astfel încât să se fiarbă bine şi varza
Scutecele lui Hristos
Ingrediente: o jumătate kg făină, apă caldă, un praf de sare, patru linguri de miere, 250 g nucă pisată. Preparare: se face un aluat tare din făină, apă caldă şi un praf de sare. Se frământă pe masă ori pe un tocător pe care s-a presărat făină, până când aluatul se desprinde de pe mână. Se întind foi subţiri de 2-3 mm (un fel de turtiţe) şi se coc pe plită sau într-o formă mare de tartă. Când sunt gata, se scot din tavă, se lasă la răcit, apoi se ung cu miere şi se acoperă cu nucă pisată, aşezându-se una peste alta, ca un tort.
Tocăniţă de legume
Ingrediente: doi dovlecei, două vinete, trei cepe, doi ardei graşi roşii, cinci ciuperci, cinci roşii, trei morcovi, ulei de măsline, 150 g orez, sare şi piper. Preparare: în uleiul de măsline şi în puţină apă se pune la călit ceapa apoi se adaugă morcovul tăiat rondele, ardeii, vinetele, dovleceii tăiaţi cubuleţe şi ciupercile feliate. Pe parcurs se adaugă sare şi piper. Ultimele se pun roşiile tăiate mărunt, după ce au fost opărite şi curăţate de pieliţă. Peste amestecul de legume se adaugă orezul spălat, apoi se completează cu un pic de apă şise bagă în cuptor, până scade.