Mesele dese, târzii şi abundente, consumul de alcool sau de dulciuri rafinate, aportul limitat de fructe şI de apă orele insuficiente de somn ş de efort fizic toate acestea au contribuit la creşterea rapidă masei din ultimele două săptămâni. „Sistemele digestiv şi renal sunt cele mai afectate după această perioadă încărcată culinar şi, ca să-ţi revini, e necesară o dietă mai restrictive, atât energetic, cât şi ca diversitate de alimente.
În general, dietele rapide, mai ales cele celebre, pot pune în pericol sănătatea pentru că fie sunt fade (se bazează doar pe alimente sărace caloric şi nutritiv), fie sunt hipoglucidice sau hiperproteice (limitează drastic aportul de glucide sau exacerbează aportul de proteine). O dietă de detoxifiere însoţită de un program constant de efort fizic moderat (mers pe jos, urcat scări, înot) reprezintă o soluţie perfectă pentru această perioadă de recuperare”, a declarat lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionist acreditat CIO.
Iată câteva variante de meniu de detoxifiere
Mic dejun:
– germeni de ovăz fierţi cu fructe proaspete;
– musli cu suc proaspăt de grepfrut;
– salată de fructe proaspete.
Prânz:
– supă de legume cu germeni de grâu sau de ovăz;
– salata de crudităţi cu seminţe de dovleac;
– orez fiert cu salată de crudităţi;
– tzatziki cu crudităţi;
– avocado proaspăt cu salată verde şi zeamă de lămâie;
– cartof coptîn coajă;
– legume înăbuşite.
Cina:
– ghiveci de legume;
– legume pe grill cu zeamă de lămâie şi usturoi;
– salată de rădăcinoase cu nuci şi migdale crude;
– suc proaspăt de legume;
– orez brun cu legume la abur.
Pe scurt – este important să consumăm o mare diversitate de legume şi fructe colorate, cereale integrale, să bem apă şi ceai verde, pentru că acestea conţin diverşi fitonutrienţi care se completează reciproc în lupta pentru menţinerea stării de sănătate.
Ce e bine să evitaţi în perioada următoare:
Există o serie de alimente permise şi altele interzise în dieta de detoxifiere. Interzise sunt alimente cum ar fi: produsele lactate, carnea, peştele, ouăle, cofeina, sarea, zahărul şi alimentele procesate.