1. Urzica
Urzica este un puternic detoxifiant dar și o plantă foarte bună pentru cei care suferă de diabet pentru că una din proprietățile sale este cea de a scădea nivelul glicemiei. Urzica se consumă sub formă de infuzie (două linguri la un litru de apă) și se beau câte două căni pe zi. Se poate bea și sub formă de smoothie, se prepară din ce plante doriți, apoi adăugați și o mână de urzici.
2. Păpădia
Păpădia este un alt remediu contra glicemiei crescute. Această plantă conține o substanță numită inulină, un fel de zahăr care nu stimulează secreția de insulină din pancreas. Ea se poate consuma sub formă de salată, câte două pe zi timp de 3-4 săptămâni. De asemenea, și ceaiul de păpădie are un efect puternic în scăderea nivelului de glicemie din sânge. Se consumă și sub formă de infuzie (câte o cană pe zi, timp de 3-4 săptămâni).
3. Frunzele de nuc
Pentru a ține glicemia sub control, vă ajută și frunzele de nuc. Acestea conțin numeroase uleiuri volatile, minerale, flavonoide și taninuri care ajută la reglarea nivelului de glicemie din sânge. Se recomandă infuziile simple din fruze de nuc, două căni pe zi, timp de 2-3 săptămâni, sau tinctura de frunze de nuc (se iau câte 3-4 picături, de trei ori pe zi, timp de 2-3 săptămâni).
4. Tecile de fasole
Un nivel optim al glicemiei îl mențin și tecile de fasole. Datorită substanțelor pe care le conțin, tecile de fasole susțin capacitatea organismului de a secreta insulină. Se recomandă consumul a 2-3 căni de infuzie sau decoct de teci de fasole pe zi, timp de o lună.
5. Cicoarea
Cercetătorii au descoperit că tratamentul cu cicoare reduce glicemia și colesterolul persoanelor aflate sub tratament. De asemenea, ea stimulează secreția de insulină din celulele pancreatice și reduce producerea glucozei la nivel hepatic. De aceea, medicii o recomandă celor care suferă de diabet. Pentru obținerea efectelor dorite trebuie să beți infuzie de cicoare: două linguri de rădăcină uscată într-un litru de apă clocotită. Se bea câte o cană după fiecare masă, zilnic, sau decoctul de cicoare (într-un litru de apă se fierbe o mână de cicoare timp de 15 minute, se lasă la răcit și se bea înainte de fiecare masă).
6. Ceapa
Atât proaspătă cât și uscată, ceapa conține foarte multe vitamine și minerale care ajută la reducerea glicemiei din organism. Se poate folosi ceapă proaspătă în salate sau se poate bea sub formă de decoct (se lasă la fiert 15 minute), sub formă de suc (maxim 50 ml în fiecare zi, amestecat cu alte sucuri. Se administrează zilnic, după masă, timp de 3 săptămâni) sau sub formă de decoct (se fierbe o mână de foi de ceapă sau o ceapă tăiată într-o litru de apă, se fierbe și se bea câte un pahar în fiecare dimineață).
7. Anghinarea
Anghinarea conține inulină la fel că și păpădia, un fel de zahăr cu absorbție rapidă care ajută la reglarea nivelului de glicemie și colesterol din sânge. Infuzia se poate prepară dintr-o linguriță de plantă uscată la o cană de apă. Se bea zilnic, de două ori, timp de o lună. Anghinarea este foarte cunoscută și pentru beneficiile sale asupra ficatului. O altă plantă benefică este aloe vera care conține o mulțime de minerale și vitamine care ajută la reglarea nivelului de glicemie din organism, fiind foarte benefică în cazul celor care suferă de diabet. Gelul sau sucul de aloe vera se găsește în farmaciile naturiste și se administrează conform prospectului.
8. Schinduf
Schinduful este renumit pentru faptul că are în compoziţie şase substanţe cu efect hipoglicemiant. În cazul bolnavilor noninsulinodependenţi, schinduful se administrează sub formă de pulbere, doza recomandată fiind de patru linguriţe pe zi. În ceea ce-i priveşte pe diabeticii dependenţi de insulină, se recomandă cura cu infuzie de schinduf (o linguriţă de plantă şi 250 ml de apă clocotită), care trebuie urmată 12 luni, timp în care dozele trebuie ajustate treptat.