MENIU CAUTĂ
06 Iul. 2018 13:16 , de Florin Ghioca

Actrița Marina Procopie a murit. Doliu în filmul și teatrul românesc

Distribuie

Actrița Marina Procopie a murit. Actrița Marina Procopie, cunoscută pentru rolul din filmul „Adela” a încetat din viață în urma unei îndelungate suferințe, la vârsta de 59 de ani. Ea fusese diagnosticată în urmă cu 10 ani cu o afecțiune neoplazică.

S-a născut în 1959, în Bucureşti, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I. L. Caragiale” din Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia actorie. A început să joace pe scena Teatrului de Nord din Satu Mare, interpretând o serie de roluri, în perioada 1984-1990: Londa în ”Cum se cuceresc femeile” de Woody Allen (regia Cristian Ioan), Daniela în ”Simple coincidenţe” de Paul Everac (regia Paul Everac), Lăcrămioara în ”Trandafirii roşii” de Zaharia Bârsan (regia Zoe Anghel).

A jucat o serie de roluri în filme ca: ”Prea cald pentru luna mai” (regia Cristian Ioan), ”Adela”, (regia Mircea Veroiu, 1985), „Colierul de turcoaze' (regia Gheorghe Vitanidis), „Există joi?' (regia Adrian Petringenaru), „Cucerirea Angliei', (regia Sergiu Nicolaescu). În 2004 a interpretat rolul doamnei Craioveanu din filmul „Orient Express', regizat de Sergiu Nicolaescu.

Pentru Marina Procopie, filmul de suflet a fost „Adela', unde care i-a avut parteneri pe actorii Florina Luican, Adrian Pintea, Jana Gorea, George Motoi, Valeria Seciu și Ştefan Sileanu.

Cu George Motoi și Mircea Veroiu la filmările pentru „Adela'

Cu George Motoi (stânga) la filmările pentru „Adela'

Din 1990, a jucat la Teatrul ”Ion Creangă” din Bucureşti. Printre rolurile interpretate la acest teatru se numără: Sares în ”Ce nemaipomenită harababură”, de Eugen Ionescu (regia Grigore Gonţa); Janet în ”Wally’s café” de Sam Bobrik şi Ron Clark (regia Emil Mandric); Drac, Talpa Iadului în ”Ivan Turbincă” de Ion Creangă (regia Cornel Todea); Clarice în ”Regele cerb” de Carlo Gozzi (regia Florentina Enache); Mary în ”Micul Lord” de Frances Hodgson Barnett (regia Constantin Dicu); Miranda în ”Prinţ şi Cerşetor” de Mark Twain (regia Constantin Dicu); Ciorolina în ”Crăiasa Zăpezii” de Hans Christian Andersen (regia Boris Petroff); Cetăţeancă, Precupeaţă, Dansatoare, Mamiţica în ”Voi scandal cu orice preţ!” de I. L. Caragiale (regia Cornel Todea); Edith în ”David Copperfield” de Charles Dickens (regia Cornel Todea).

Dintre rolurile interpretate pe scena Teatrului ”Ion Creangă”, cel care i-a fost cel mai drag a fost cel al eroinei principale din ”Albă ca Zăpada” de fraţii Grimm.

În luna aprilie, a murit actrița Carmen Stănescu, la vârsta de 92 de ani.

Citește mai multe despre actriță, doliu și Teatru pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Liviu Dragnea, huiduit de un europarlamentar după discursul de la congresul PES
Comentarii