MENIU CAUTĂ
25 Mar. 2013 20:25 , de Libertatea pentru Femei

Adopția, posibilă soluție pentru cuplurile infertile

Distribuie

Conform Oficiului Român pentru Adopții, anul trecut au fost pronunțate 852 de sentințe de aprobare a adopției. În prezent, 1.329 de familii sau persoane au obținut atestate pentru a adopta și există 1.183 de copii care pot fi adoptați. Cu toate acestea, nu toți își găsesc o familie pentru că părinții preferă copii mai mici de trei ani, fără boli cronice, întârzieri de dezvoltare sau handicap și nu toți îndeplinesc aceste cerințe.

Motivele sunt importante

Chiar dacă procesul de adopție este greu, există multe familii care se înhamă la un astfel de jug. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune: „Pentru a avea parte de reușită, este bine ca mai întâi să inventariezi motivele care stau la baza dorinței. Dacă vezi chiar și o urmă fină de egoism, poate că este mai bine să aștepți sau să mergi la un consilier” pentru a fi mai conștientă de pasul pe care îl vei face și să iei o decizie finală în cunoștință de cauză. Tu și soțul tău nu ar trebui să considerați că poate fi un mod de a vă îmbunătăți relația. Nu sunt bune nici motivele de genul să vă îngrijească la bătrânețe sau pentru că îți dorești să nu mai fii singură. Copiii nu sunt animale de companie și nu ar trebui tratați ca atare.

Aveți nevoie de răbdare și dragoste

Dacă sunteți un cuplu stabil și iubitor, simțiți că puteți oferi dragoste unui micuț și doriți în primul rând să îl ajutați pe el, sunteți pe drumul cel bun. Ține minte și că adopția este pe viață. Nu ar fi bine nici să aveți așteptări nerealiste. Copilul va face și pozne, nu va fi tot timpul mulțumit și nu va fi o sursă continuă de bucurii. Ar putea avea chiar mai multe probleme de comportament decât un copil născut și crescut în familia de origine. Sentimentul de abandon pe care l-a simțit și faptul că a trăit lipsit de afecțiunea părintească și-au pus amprenta asupra lui. Totuși, cu multă răbdare și dragoste veți reuși să îl faceți să își regăsească echilibrul.

PAȘI PENTRU A PRIMI PUIUL ACASĂ

Dacă v-ați gândit foarte bine și sunteți hotărâți, adresați-vă Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din zona în care locuiți. Ei vă vor spune pașii pe care îi aveți de făcut. În urma cererii voastre, autoritatea va începe o anchetă pentru a evalua condițiile morale și materiale de care dispuneți. La dosar trebuie să aveți:
► copii legalizate după certificatul de naștere şi după certificatul de căsătorie;
► cazierele judiciare, ale voastre și ale altor persoane care locuiesc cu voi (părinți, socri etc.);
► adeverință de venituri;
► certificate medicale, ale voastre și ale celorlalte persoane care locuiesc cu voi, vizate de către medicul de familie, cu semnătura și parafa fiecărui medic specialist după efectuarea investigațiilor pulmonare, VDRL și psihiatrice;
► caracterizări de la ultimul loc de muncă;
► declarație pe propria răspundere a celor care adoptă, dată în fața notarului public, că nu au fost decăzuți din drepturile părintești;
► declarație privind motivația de a adopta și așteptările voastre în legătură cu vârsta, sexul și situația psiho-socio-medicală a copilului pe care doriți să-l adoptați;
► acte de identitate pentru fiecare membru al familiei – copii xerox;
► titlul de proprietate sau alt titlu care să ateste dreptul de folosință a locuinței – copie legalizată;
► buletin/carte de identitate – copii xerox.

PREGĂTEȘTE-TE DE GREUTĂȚI

„De cele mai multe ori, femeile aleg varianta adopției datorită multiplelor încercări nereușite de a avea un copil. Infertilitatea poate cauza o depresie și, pentru a scăpa de ea, femeia se gândeşte și la adopție. De multe ori, fără a fi o regulă însă, mamele adoptive se simt depășite de situație și ajung la concluzia că au făcut un pas important dintr-un motiv egoist. Dacă te gândești la această soluție, ar trebui să știi dinainte ce implică un copil cu probleme emoționale (pentru că s-ar putea să fie așa). Gândește-te și cum să gestionezi situația dacă mai ai un copil natural sau se va întâmpla să apară. Mai trebuie să iei în calcul și când și cum îi vei răspunde la întrebările pe care le va avea despre părinții naturali.”
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

Comentarii