De Alina Vlad,

2. Ulcer şi gastrite

Ulcerul se manifestă în special primăvara şi toamna, prin dureri abdominale, însoţite de greţuri şi vărsături. Printre factorii de risc recunoscuţi pentru agravarea ulcerului sunt medicamentele antiinflamatoare (aspirină, cortizon), fumatul, consumul de alcool, stresul, alimentele condimentate, fierbinţi sau foarte reci. Cea mai frecventă cauză a ulcerului este infecţia cu Helicobacter pylori. Această bacterie este responsabilă şi de majoritatea gastritelor, de aceea trebuie identificată şi eliminată prin tratament antibiotic adecvat.

3. Astm şi alergii

Tot primăvara este “sezonul de agravare” al astmului şi alergiilor, din cauza polenurilor de primăvară (în special arbori precum arin, alun, mesteacăn, salcie, plop), poluanţilor atmosferici, dar şi înmulţirii acarienilor şi fungilor. Reactivitatea imună creşte la trecerea iarnă/primăvară, deoarece tractul respirator este supus unor cantităţi mai mari de alergeni. Virozele întâlnite frecvent primăvara sunt factori care pot declanşa suplimentar o criză de astm sau un fenomen alergic.

4. Virozele respiratorii

Răspândite în sezonul de primăvară, virozele se transmit pe cale aeriană (tuse, strănut) sau prin contact direct al mâinilor contaminate cu mucoasele nazală şi conjunctivală. Semne caracteristice: dureri de gât, dureri de cap, dureri musculare, tuse seacă, nas înfundat şi secreţii nazale. Se recomandă un aport crescut de lichide, vitamine şi produse naturiste de stimulare a imunităţii.

5. Astenia de primăvară

Astenia de primăvară cuprinde simptome psihice şi fizice întâlnite la ieşirea din sezonul rece, care a privat organismul de o mare parte din vitaminele şi mineralele necesare. Se manifestă prin simptome pasagere de somnolenţă/ insomnie, apatie, iritabilitate, nervozitate, dificultăţi de concentrare, migrene trecătoare, lipsa poftei de mâncare/apetit exagerat, palpitaţii. Astenia de primăvară poate agrava/declanşa afecţiuni preexistente: ulcer, astm, nevroze, depresii, tulburări bipolare.
6. Bolile cardiace Primăvara se pot agrava şi bolile cardiace, îndeosebi hipertensiunea arterială. Se recomandă evitarea deshidratării, printr-un consum adecvat de apă.

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 

7. Bolile vasculare

Varicele, flebitele, insuficienţele venoase sunt agravate de temperaturile crescute care produc vasodilataţie periferică şi stagnarea sângelui la nivelul membrelor inferioare. Se recomandă o bună hidratare, duşuri cu apă uşor încălzită, ridicarea picioarelor deasupra planului corpului în timpul somnului.

8. Boli contagioase

Primăvara creşte numărul infecţiilor cu contagiozitate aerogenă, precum:
Difteria (e o boală infecţioasă a căilor respiratorii, la care sunt predispuşi mai ales cei care nu au efectuat vaccinarea specială);
Infecţii meningococice şi streptococice (meningite, angine);
Bolile copilăriei: oreion, rujeolă, rubeolă, varicelă.

CTP, reactie dura dupa meciul Simonei: "Greșeli de Djokovic jucând pe stradă cu băieții din Belgrad"
GSP.RO

CTP, reactie dura dupa meciul Simonei: "Greșeli de Djokovic jucând pe stradă cu băieții din Belgrad"

Horoscop 20 februarie 2020. Peștii ar trebui sa evite cheltuielile
HOROSCOP

Horoscop 20 februarie 2020. Peștii ar trebui sa evite cheltuielile