Poate fi «moştenită» din familie
ADEVĂRAT. Studiile medicale arată că 70% dintre cei care suferă de migrene au antecedente în familie (unul dintre părinţi a avut aceeaşi problemă).
Femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbaţii
ADEVĂRAT. Hormonii feminini (progesteronul şi estrogenii) dau mai multe bătăi de cap decât hormonii masculini. De aceea, cazurile de migrenă sunt de două ori mai numeroase la femei şi au o legătură strânsă cu evoluţia hormonală: crizele apar la vârsta pubertăţii şi dispar în timpul sarcinii şi după menopauză.
Nu are semne distinctive
FALS. Migrena este o durere care “loveşte”, de obicei, unilateral – este localizată pe o singură parte a capului (de regulă, pe jumătatea dreaptă); este violentă şi pulsatilă; durează între 20 de minute şi… 72 de ore (în absenţa tratamentului) şi se intensifică la orice efort fizic. Crizele se pot repeta zi după zi, 2-3 luni la rând.
«Te anunţă» când vine
ADEVĂRAT. Există migrene simple (care nu au alte simptome în afara durerii) şi migrene cu aură. Acestea din urmă reprezintă 30% din cazuri şi sunt precedate de semne clare: cu 15-20 de minute înaintea durerii apar tulburările digestive (stări de greaţă şi vomă), fonofobia şi fotofobia (te supără zgomotele puternice şi lumina), aura (vezi puncte negre, stele, pete etc.), furnicături, tulburări de mişcare şi de vorbire (nu mai poţi să te mişti sau să vorbeşti normal).
Supărările alimentează suferinţa
ADEVĂRAT. În 33% din cazuri, stresul este factorul declanşator al crizelor de migrenă. Iar pe măsură ce înaintăm în vârstă, oboseala şi supărările ne fac mai vulnerabili la această suferinţă.
Medicamentele îi vin de hac
ADEVĂRAT ŞI FALS. Medicamentele existente (antimigrenoase, antiinflamatoare, antidepresive, opioide, antiemetice – care reduc starea de greaţă şi vărsăturile -, prescrise neapărat de medicul neurolog!) ţin sub control 70-80% din cazuri, în sensul că reduc intensitatea durerii. Dar ele nu sunt în măsură să ne vindece, dacă suferim de migrenă.
Te poţi trata şi singur
FALS. Migrena nu este o durere de cap oarecare, trecătoare. Este o boală care te însoţeşte toată viaţa. Deci, nu o vei pune pe fugă înghiţind nişte pastile. Din contră, statisticile spun că sute de mii de persoane ajung să aibă dureri de cap cronice din cauza excesului de analgezice luate “după ureche”. Mergi la medicul neurolog, ca să îţi prescrie tratamentul corect în cazul tău!
Crizele nu pot fi rărite sau prevenite
FALS. Există un set de reguli pentru viaţa de zi cu zi care te ajută să controlezi crizele: să eviţi alcoolul, ciocolata, aspartamul, alimentele fermentate sau marinate, stresul, lumina şi mirosurile puternice, să dormi destul, să respecţi orele de masă.
Pont
Căldura calmează durerea: de îndată ce se anunţă criza, pune pe cap ceva cald (o pernă electrică, un prosop încălzit etc.). Sau spală-te pe cap cu apă fierbinte (atât cât suporţi).