“Rezultate catastrofale”, “Poti mai mult”, “O treaba de mantuiala” – sunt lucruri pe care multe mame le spun zilnic propriilor copii la suparare. Si nu este tocmai bine. E necesar ca parintii sa-i incurajeze pe micuti si sa le dea incredere in propriile forte pentru a fi siguri ca vor reusi in viata.
AJUTÅ-L SÅ AIBÅ INCREDERE IN EL
Psihiatrul francez Philippe Mazet a ajuns la concluzia ca e mult mai eficient ca la scoala un copil sa aiba mai multa incredere in el decat sa fie bine pregatit. Lauda copilul de fiecare data cand realizeaza ceva, chiar daca e vorba de un lucru banal. In plus, tine cont ca un copil care are rezultate slabe la scoala nu trebuie bombardat cu meditatii. E mai bine sa-l lasi sa faca un lucru care-l pasioneaza: desen, fotbal, tenis. Aceste activitati ii vor spori increderea in sine si ii vor influenta modul in care se descurca la scoala.
REPEREAZÅ-I PROFILUL COGNITIV
E dotat cu memorie vizuala? Are nevoie sa auda un text pentru a-l memora? Sau are nevoie de o a doua persoana care sa-l puna sa recite un text? Este foarte important ca un parinte sa recunoasca profilul cognitiv al copilului pentru a-l ajuta sa invete mai usor.
REVIZUIESTE-I CUNOSTINTELE
Cand copilul spune “Stiu acest lucru”, intreaba-l “De unde stii?” sau “Ce parere ai tu despre acest lucru?”. Astfel va putea sa-si recapituleze cunostintele si, in acelasi timp, sa le aprofundeze.
ELIMINÅ TEAMA DE PERFORMANTÅ
Cand discuti cu el despre activitatile scolare, nu te concentra doar pe notele obtinute si evita frazele de genul “Nu-ti lipseste nimic”, “Nu exista nici un motiv pentru care tu nu ai putea reusi sa faci acest lucru”. Nu-i impune sa fie un invingator cu orice pret. Daca are o stare de spirit pozitiva, se va descurca mai bine.
GÅTITI IMPREUNÅ
Este un exercitiu excelent din toate punctele de vedere, mai ales pentru copiii care sunt la scoala primara. Copilul poate citi (o reteta), masura (100 g faina), numara (cinci linguri de zahar). In timp ce gatiti puteti face exercitii de memorare, de ameliorarea fluentei verbale, se pot juca diverse jocuri pentru dezvoltarea vocabularului.
BRAINSTORMING IMAGINATIV
“Daca spun „carnaval” la ce te gandesti?”. Timp de zece minute copilul trebuie sa noteze tot ce ii trece prin cap in legatura cu acest cuvant. Apoi el trebuie sa scrie o compunere bazata pe ideile respective. Poate construi chiar o poveste mai lunga.
JOCURI DE ROLURI
Mama joaca rolul elevului si copilul este profesorul. Mama trebuie sa mimeze faptul ca nu stie lectia, iar copilul trebuie sa o corecteze. In urma acestui exercitiu, copilul va avea o stare mentala foarte buna. (Mediafax)