Mergi direct la conținut »
Alimente care țin cancerul departe

O persoană care primește diagnosticul de cancer este afectată din toate punctele de vedere, iar prioritățile i se schimbă radical. Deși există tratamente de ultimă generație, acestă boală nemaifiind de neînvins, majoritatea românilor se tem de ea și o consideră în continuare ucigașă.

De Miruna Darcovici,

5,2% dintre români au cancer

Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) și compania specializată în studii de piață IMAS au realizat prima cercetare sociologică reprezentativă la nivel național care și-a propus să evalueze relația dintre români și cancer. Datele au fost colectate în perioada 1-20 aprilie 2016, pe un eșantion reprezentativ la nivel național. Așa a ieșit la iveală faptul că un român din 4 are o experiență legată de cancer, 5,2% fiind diagnosticați cu o formă de cancer, adică 840.000 de persoane, în vreme ce 21,1% au sau au avut un membru al familiei diagnosticat cu cancer la un moment dat, ceea ce corespunde unui număr total de 3,34 milioane de români.  45% dintre cei care au răspuns consideră că diagnosticul de cancer duce întotdeauna la deces, principala temere legată de cancer fiind aceea că nu poate fi vindecat (26,6%), la care se adaugă lipsa tratamentelor eficiente (7,4%), indisponibilitatea tratamentelor în România (7,1), lipsa banilor necesari pentru tratamente (5,8), plus teama de boala în sine, cu tot ce presupune ea (7,6%).

Cancerul și stilul de viață. Alimente care țin cancerul departe

Alimentaţia poate fi responsabilă pentru sănătatea noastră. În cele din urmă celulele se hrănesc cu ceea ce mâncăm. Multe studii atribuie alimentaţiei capacitatea de prevenire a cancerului. Este, deci, posibil să limităm riscul acestei boli, consumând alimente antioxidante care ne protejează organismul. Iată care sunt cele mai cunoscute

Rodia. Proprietăţile sale antioxidante îi conferă virtuţi antiinflamatorii şi antiproliferare, care frânează evoluţia celulelor canceroase.

Ceaiul verde. L-teanina, ingredientul activ din ceaiul verde, stimulează sistemul imunitar. Aceste virtuţi antioxidante sunt superioare ceaiului negru.

Curcuma (turmeric). Numeroase studii asupra curcumei arată că aceasta inhibă proliferarea celulelor canceroase şi joacă un rol în prevenirea şi tratarea cancerului.

Cafeaua. Conţine acizi care acţionează precum antioxidanţii şi favorizează diminuarea anumitor cancere.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

Broccoli. Este foarte bogată în vitamina C şi flavonoide cu proprietăţi anticancer. Condiţia este de a fi consumată în stare crudă sau uşor gătită la abur.

Usturoiul. Compuşii săi sulfuroşi stimulează sistemul imunitar. Anumite studii sugerează că aceştia diminuează creşterea tumorală, cu condiţia de a fi consumat crud, sau foarte puţin gătit.

Nuca de Brazilia. Este foarte bogată în seleniu (o singură nucă furnizează aportul cotidian recomandat). Protejează celulele împotriva oxidării produse de radicalii liberi, reducând astfel riscul de cancer.

Brânzeturile. Risc mai mic de cancer la colon. Cercetătorii au observat o incidenţă mai mică a cancerului de colon la persoanele care au o alimentaţie bogată în calciu. Explicaţia: brânzeturile conţin minerale care împiedică dezvoltarea celulelor canceroase din intestinul gros.

Capsaicina. Acest compus este extrem de studiat. Deşi, iniţial, se credea că ar fi un cancerigen, studiile au demonstrat că el are efecte chimioprotectoare. Mai exact, el este antioxidant, antiinflamator şi antimutagenic.

Citește mai mult în DICȚIONARUL MEDICAL.

Close
Închide
  Close